För Revisorsgruppen i Värnamo är det viktigt att vara redo inför en kvalitetskontroll. Deras tips till andra är: Våga ta hjälp i förberedelserna inför kontrollen.

Revisorsgruppen i Värnamo har funnits sedan 1980 och har ett trettiotal anställda auktoriserade och godkända revisorer samt auktoriserade redovisningskonsulter. Nyligen har byrån kvalitetsgranskats på revisionssidan och till hösten är det dags för kvalitetskontroll av redovisningsverksamheten.

För Revisorsgruppen i Värnamo har det varit viktigt att vara väl förberedda. Det har dessutom gjort själva kvalitetskontrollen betydligt enklare. Både för kontrollanten och för byrån.

– En i ägarkretsen är revisionsansvarig och vi valde att ta in extern hjälp för att gå igenom vår dokumentation och uppdatera oss så att vi verkligen följde ISQC 1, berättar Helen Blomstrand, godkänd revisor Revisorsgruppen i Värnamo.

Samma sak har Revisorsgruppen i Värnamo gjort på redovisningssidan inför höstens kontroll. Redovisningsansvarig tog kontakt med FAR för att få hjälp.

– Vi bad om att någon skulle komma hit och tillsammans med oss gå igenom vårt upplägg, säkerställa att vi gör dokumentationen på rätt sätt och så vidare. Det var mycket värdefullt och vi fick stor hjälp, säger Annelie Andersson, auktoriserad redovisningskonsult.

På Revisorsgruppen i Värnamo har man också gått igenom de checklistor som FAR har och som man kan använda som stöd inför kvalitetskontrollen.

– Vi rekommenderar alla som står inför en kvalitetskontroll att våga ta hjälp utifrån, i stället för att sitta själv. Det är alltid bra att få ett andra öga på vad man gör. Man ska inte vara rädd för kvalitetskontrollen som kommer utan se värdet den medför, säger Helen Blomstrand.

Charlotta Marténg