I förra numret av Balans skrev Ulrika Badenfelt, tullspecialist på PwC, en debattartikel där hon framhåller att branschen kan göra mycket för att hjälpa företagen att göra rätt när det gäller tull. I detta nummer följer vi upp frågan. Mycket tyder på att tullfrågorna inte hanteras som en integrerad del av leveranskedjan utan hamnar lite vid sidan av. Men med en bredare ansats där tullexperter arbetar tillsammans med skatterådgivare, riskrådgivare, revisorer och specialister kan det i så fall finnas mycket att vinna. Både för branschen och för näringslivet.

I detta nummer möter du också KPMGs nya vd Patrik Anderbro. Med ett förflutet som bandyspelare på elitnivå vet han att alla spelare i ett lag är viktiga även om en del får större rubriker. En riktig lagspelare alltså – men med en stark tro på individen.

Individen är också central i GDPR-sammanhang. Inför att EUs dataskyddsförordning skulle träda i kraft skrevs det åtskilliga spaltmetrar om hur man skulle förbereda sig på bästa sätt och vilka sanktionerna kunde bli om man inte levde upp till kraven. Nu har det gått nästan ett och ett halvt år och frågorna är fortfarande många. Missa inte Expertintervjun om det fortsatta GDPR-arbetet.

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se