Antalet anmälningar till FARs disciplinnämnd har sjunkit de två senaste åren.

Sedan 2017, då 13 ärenden anmäldes till FARs disciplinnämnd, har antalet minskat betydligt, visar en sammanställning från nämnden. Endast tre ärenden avgjordes 2018 och i år har bara tre anmälningar inkommit hittills, varav ett av ärendena avgjordes i juni. Disciplinnämnden på FAR handlägger inkomna disciplinärenden, det vill säga anmälningar mot FAR-medlemmar vad gäller fall av åsidosättande eller överträdande av god yrkessed.

– Några ärenden har handlat om uppdrag som inneburit att konsultens objektivitet kunde ifrågasättas, säger Sara Orback, föreningsjurist på FAR.

Ett sådant ärende, som avgjordes i år, handlade om kritik som riktades mot en auktoriserad redovisningskonsult med utgångspunkt från att en FAR-medlem alltid ska upprätthålla etikreglerna. Det gäller även i uppdrag konsulten utför privat, det vill säga inte debiteras av företaget där konsulten är verksam.

Ett annat ärende från 2017 avsåg en konsult som i egenskap av ombud hjälpte en kund att bestrida en fordran. Konsulten hade haft motparten som kund och kunde därmed åberopa omständigheter som blev kända för denne under det tidigare uppdraget. Detta innebar att tystnadsplikten bröts, vilket föranledde en varning från disciplinnämnden.

Två ärenden som inte ledde till kritik handlade om situationer där kunden var egenföretagare och hade drabbats av utmattningssyndrom och trots detta fortsatte bedriva verksamhet. Underlagen som skickades till en redovisningskonsult var dock ofullständiga.

– Även om ärendena inte ledde till någon åtgärd från nämndens sida illustrerar de vikten av att konsulten kommunicerar brister i underlagen till kunden, säger Sara Orback.

Text: Martin Wallström