Hösten är händelsernas tid och många spännande projekt pågår. Ett av dem handlar om att få till en gemensam standard för kommunal redovisningsrevision. I slutet av september 2019 hölls en rundabordskonferens där FAR, SKL och Skyrev informerade om arbetet.

Sedan augusti 2018 har FAR, SKL och Skyrev drivit ett projekt för att undersöka förutsättningarna för att ta fram en standard för revisionen av kommunal redovisning. Varför är det viktigt?

– En gemensam standard ska ge en tydligare god revisionssed och avser uppdraget som yrkesrevisorer utför som sakkunniga i den kommunala revisionen. Det är mycket glädjande att våra tre organisationer nu tillsammans arbetar med att utveckla den goda revisionsseden för kommunal redovisningsrevision.

Branschen har gjort en hel del framsteg när det gäller jämställdhet. Nu ser vi ett ökat intresse för mångfald, även när det gäller etnicitet och social bakgrund. Är mångfald på väg att bli en bubblare i branschen?

– Jag hoppas det! En inkluderande miljö där olika synsätt och idéer från medarbetare med olika bakgrund berikar branschen på många sätt. Det är också viktigt utifrån ett affärsmässigt perspektiv. Företagarna kommer ju från olika delar av världen och har olika bakgrund, och därför är det viktigt att vi som bransch förstår och speglar våra kunder.

Vi behöver också vara attraktiva arbetsgivare som lockar till oss de bästa kompetenserna.

I samband med FARs årsstämma korades Årets framtidsbyrå. Vad betyder priset?

– Digitalisering och automatisering medför stora möjligheter för vår bransch, men det gäller att ta kommandot och driva omställningsarbetet. Det är en resa alla byråer måste göra. Morgondagens affärslandskap kommer att se helt annorlunda ut och med Årets framtidsbyrå vill vi lyfta fram och premiera goda exempel som kan inspirera andra byråer på deras framtidsresa.

På Karins agenda:

  • Besöka FARs danska systerorganisation FSR danske revisorer vid deras årsmöte i Köpenhamn.

  • Möte med FARs referensgrupp för företag av allmänt intresse.

  • Bolagstyrningskollegets seminarium om aktuella ämnen inom bolagsstyrningsområdet.

  • Möte med Accountancy Europe i Bryssel.

Karin Apelman är generalsekreterare och vd i FAR.

Text: Pernilla Halling