Tullkoder och klassifikation av varor

Det gäller att vara påläst vad gäller varans funktion och material, hur man ska tolka och applicera regelverket. Risken är annars att företagen använder tullkoder med högre avgifter för att man inte kan föra diskussionen med Tullverket. Fel tullkoder kan leda till fel i fastställande av ursprung vid export. Då riskerar företaget att bli uppdebiterat, något som har en negativ påverkan på affärsrelationerna. Här kan branschen hjälpa till så att koder och klassifikationer blir rätt.

Tullvärden

Fastställande av tullvärde är extra krångligt när det rör sig om koncerninterna transaktioner. Företagen tror ibland att metoden för internprissättning är fullt kompatibel med fastställande av tullvärdet, som utvecklingskostnader, royalties och licensavgifter kopplat till importvarorna. Det är också viktigt att ha kontroll över rätt metod för fastställande av tullvärde. Utan dokumentation och bevis på plats vid en tullrevision skapas stora problem. Här kan branschen hjälpa till med kunskaper och utveckla bästa praxis för hur man skapar processer för att sätta och redovisa värden som följer regelverken.

Ursprungsregler

Många exporterar under frihandelsavtal. Vid urspungskalkyler är det viktigt att ursprunget som uppges är i samklang med reglerna stipulerade i frihandelsavtalen. Brexit kan till exempel göra att vissa varor som i dag uppfyller ursprungsreglerna inte gör det i framtiden och det kan leda till ökade tullavgifter. Här kan branschen bidra med rådgivning och kunskap om de komplexa regelverk som finns.

Text: Charlotta Marténg och Martin Wallström