Antalet digitalt inlämnade årsredovisningar till Bolagsverket ökar. Från och med december går det dessutom att göra separat inlämning av årsredovisning och revisionsberättelse digitalt.

Intresset för att lämna in årsredovisningar digitalt ökar snabbt, enligt siffror från Bolagsverket. Tjänsten öppnade 26 mars 2018 och under det året lämnades 5 960 årsredovisningar in digitalt. I år har det kommit in 30 177 årsredovisningar, fram till slutet av september.

– Det är en snabbt ökande trend, vilket vi är glada för. Men vi skulle gärna se att kurvan blir ännu brantare, inte minst mot att vi erbjuder ännu fler lösningar, säger Nina Brede, projekt­ägare på Bolagsverket.

I december blir det möjligt att via en ny digital tjänst lämna in årsredovisning och revisionsberättelse för sig, parallellt med den nuvarande lösningen.

– Vår förhoppning är att det ska leda till att intresset för digital inlämning ökar ännu mer och att leverantörerna ökar mjukvarustödet för separat inlämning av årsredovisningar och revisionsberättelser, säger Nina Brede.

Martin Wallström