Auktoriserad Skatterådgivare FAR, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och Auktoriserad Lönekonsult FAR – sedan i våras är dessa titlar skyddade av Bolagsverket. Auktoriserad och godkänd revisor är tidigare i lag skyddade titlar. I en tid när kvalitet i tjänster och integritet blir allt viktigare laddar FAR sina medlemmar med ökat värde för kunderna.

De tre nu skyddade titlarna får bara användas av rådgivare som gått FARs etikkurs och klarat ett examensprov. Tydliga utbildnings- och erfarenhetskrav finns för yrkena. Likaså granskas de byråer där rådgivarna arbetar utifrån oberoende och dokumentation av ärenden. En föreningsjurist på FAR arbetar särskilt med etikfrågor.

Medlemmar som inte uppfyller etik- och kvalitetskraven i sitt yrke kan anmälas till FARs disciplinnämnd. Dessa kan fria eller utdöma påföljder av olika grad. Tillsammans med ansvarsförsäkringar en garanti för kund. Kompetens och ansvar blir tydligt.

Auktorisationerna är FARs sätt att utveckla en konstruktiv rådgivning kring en alltmer komplex lagstiftning inom de flesta områden, inom lagens ramar. Normer omkring oss ändras nu allt snabbare med krav på ökad hänsyn till EU och förutsättningar för internationell handel. Inga gråzoner. Hållbarhet, kontroll och regelefterlevnad är växande marknad för oss alla. Det är vår tids trender. Våra medlemmars tjänster fylls med ett större värde. Detta i takt med att värdena i kundföretagen successivt förskjuts från materiella till immateriella värden. Så även i mindre och medelstora företag.

Använd nu din titel i all kommunikation. I mejlen, i telefonen och på memos. Tillsammans hjälps vi åt att marknadsföra oss och titeln. Något krav på visst typsnitt finns inte. Även en ny FAR-logga finns framtagen att med fördel läggas efter titeln. Snyggt! På far.se/visamedlemskap, finns information om loggan. Är det någon skattemedlem som har frågor så hör gärna av er till mig! I övrigt finns givetvis kansliet till hands att hjälpa till.

Hans Peter Larsson