Revisionsbyråer som även erbjuder icke-revisionstjänster har bäst förutsättningar att leverera högkvalitativ revision till sina kunder. Det visar en rapport som IFAC varit med och tagit fram.

IFAC (International Federation of Accountants) har tillsammans med CA ANZ (Chartered Accountants Australia and New Zealand) och ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) tagit fram en rapport som handlar om oberoende, samt risk- och affärsmässiga perspektiv när det gäller revisionsbyråer som förutom revision erbjuder exempelvis it-, aktuarie- och juristtjänster.

En central slutsats är att ett brett tjänsteutbud möter ett behov på marknaden och ger förutsättningar för kompetensutveckling och en väl fungerande struktur inom byrån.

– Det är välkommet att detta viktiga ämne belyses i en rapport, som sannolikt kommer att bidra till en fortsatt global diskussion om hur kvaliteten och oberoendet ska stärkas ytterligare inom revisionen och relaterade tjänster i framtiden, säger Karin Apelman, generalsekreterare och vd i FAR.

Rapporten, Audit Quality in a Multidisciplinary Firm, är tänkt att på ett konstruktivt sätt bidra till den internationella debatten om byråer som förutom revision även erbjuder tjänster inom andra områden.

Pernilla Halling och Martin Wallström