Att våga ta pauser och ibland låta tillfälligheter vägleda har varit rättesnören för Björn Johansson. Parallellt med fokuserat arbete har det lett honom fram till den nuvarande rollen på Skeppsbron Skatt.

Björn Johansson började för 19 år sedan som färdigutbildad skattejurist på KPMG, på avdelningen Global Mobility Services med dess kopplingar till arbetsgivar- och skatterelaterade frågor.

– Incitament blev därefter mitt yrkesmässiga spår, framför allt inom aktierelaterade ersättningar. Området växte med åren och fick riktig fart under i början av 2000-talet, med IT-företag och andra bolag med sina optionspaket till personalen, säger han.

Under åren var han med om att bygga upp rådgivningen för incitamentsprogrammet. Den mediala uppmärksamheten ökade kring aktierelaterade incitamentsprogram och Björn Johansson blev ofta citerad i näringslivspressen. Men 2014 bestämde han sig för att dra i nödbromsen.

– Jag arbetade väldigt mycket och blev sliten, men inte utbränd. Kanske för att jag hittade bromsen i rätt tid. Sedan tog jag tjänstledigt i drygt ett år, säger han.

Året gav honom tid att vara med barnen.

– Det är något jag rekommenderar alla att göra, om man har möjlighet så klart, att ge sig tid att reflektera över sin yrkesroll, säger Björn Johansson.

Efter tjänstledigheten gick han tillbaka till KPMG där han har inriktat sig mot marknads- och försäljningsfrågor för skatteavdelningen. Nu tar han nästa karriärsteg, som ansvarig för Incitamentsfrågor på Skeppsbron Skatt. Företaget ingår sedan januari i Aspia-koncernen, som ett fristående dotterbolag.

– Jag fyller snart 50 och känner att det är dags att göra något nytt. Det lockade mig även med ett entreprenörsdrivet företag som växer och att återigen få bygga nytt, säger Björn Johansson.

Martin Wallström