De allra flesta vet nog hur de ska agera om det börjar brinna på kontoret. Det finns sannolikt utrymningsplaner och checklistor för vilka åtgärder som ska vidtas, både akut och efteråt. Till och med små barn vet vilket nummer man ska ringa till och larma om det brinner!

Men när det gäller cyberrisker verkar det vara sämre ställt. Här lyser planerna och checklistorna med sin frånvaro. Trots att det kan bli omfattande skador för den som drabbas. Men kanske tenderar vi att agera så när det blir lite komplicerat, alltså att vi gärna stoppar huvudet i sanden och hoppas på att det inte drabbar oss. För i vilken ände ska man börja? Bara namnen på de olika typerna av cyberattacker kan få det att snurra i huvudet, ransomware, phishing, malware, spoofing ... för att nämna några. Men varje dag drabbas tusentals företag inom EU och attackerna blir allt mer sofistikerade.

Balans har pratat med Kristoffer Haleen, en av Sveriges främsta experter inom cyberrisker. Han framhåller att företag som har en plan har betydligt bättre förutsättningar att minska skadeeffekterna. Så kanske är det dags att sätta igång?

Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.

Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se