Hans dröm är att titeln Auktoriserad Skatterådgivare FAR ska få samma status som advokattiteln. Och han tycker det är på tok för få som vågar tycka till om skatt. Möt Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR.

Genom att våga sticka ut hakan i viktiga skattefrågor har Hans Peter Larsson blivit en av Skattesveriges främsta röster. I sin blogg kommenterar han löpande vad som sker inom skatteområdet och han är känd för att använda laddade ord och våga sig på såväl analys som framtidsspaningar. Han säger själv att han ”kan behöva tyglas ibland”.

Hans Peter Larsson började sin karriär som ansvarig för skatt och riskkapitalfrågor på Företagarna. Efter drygt tio år rekryterades han som skatterådgivare till PwC. Där var han med och startade skattebloggen Tax matters. När det för ett par år sedan var dags att gå i pension drog han helt resolut i handbromsen. Pensionärs­livet kunde gott vänta, och så jobbade han vidare – som skatteansvarig på FAR.

Skattefrågor är komplex materia. Ofta är dokumenten skrivna av jurister, för jurister. Hans Peter Larsson förstod tidigt vikten av att kommunicera så att även icke-skattejurister kunde förstå. Helt enkelt att våga förenkla, och inte frestas av att i fåfängans namn ”skriva för kollegorna”.

– Om man ska kommunicera tekniskt knepiga ämnen så måste man våga förenkla. Det går inte att beskriva allt i detalj om man vill nå fram brett. Självklart ska det vara korrekt, men man måste våga ge avkall på detaljer, säger Hans Peter Larsson.

frågan om vad som ligger honom särskilt varmt om hjärtat i rollen som skatteansvarig på FAR hamnar statusen för titeln Auktoriserad Skatterådgivare FAR i toppen.

– Jag vill att titeln ska få samma status som advokattiteln, alltså att auktorisationen upplevs som så värdefull att det är just auktoriserade skatterådgivare som efterfrågas. Jag vill också bidra till tydlighet och att skattereglerna ska vara enkla att tillämpa. En annan sak jag vill lyfta är att revisorer och skatterådgivare har mycket att vinna på att jobba ännu tajtare ihop, inte minst ur ett kundperspektiv. Här kan faktiskt ett plus ett bli tre.

Det är tydligt att du brinner för skattefrågor, men varför är det så roligt att vara skatterådgivare?

– Jag har jobbat med små och medelstora företag. För mig har det handlat om att hjälpa ägarna att förverkliga sina drömmar och det har gett mig en personlig tillfredsställelse. Det är stor skillnad mot att jobba med stora företag, där personerna man möter inte är lika personligt involverade i företaget, till exempel en controller som inte på samma sätt blir lyckligare om det landar en miljon till i företagets kassa.

Vilka är de hetaste skattefrågorna just nu?

– Frågan om informationsplikt för skatterådgivare är jätteviktig. Utredningen handlar inte enbart om implementeringen av EU-direktivet, utan även om man kan gå längre än vad EU-direktivet kräver så att informationsplikten även omfattar inhemska skattearrangemang. Det skulle krävas enorma resurser, så det är viktigt att den inte blir mer omfattande än det behöver vara.

– Jag skulle också gärna se att förtagen blev mer transparenta i redovisningen av sin skattepolicy. Det kan vara en svår mental process för många företag, men ju snabbare vi når dit desto bättre. Det handlar om att mota Olle i grind, så att vi inte få fler regler av kontrollkaraktär som inte ger någon affärsnytta.

FAR har haft ett stort engagemang i frågan om en ny skattereform, bland annat genom ett uppmärksammat seminarium i Almedalen 2019. När får vi en ny skattereform?

– I mitten av nästa mandatperiod genomförs sannolikt några delreformer, till exempel inom områden som miljö, bostäder och konsumtion. Här är det så mycket som har förändrats sedan dagens skattereform kom. Men någon ny, heltäckande skattereform tror jag inte det blir under den kommande mandatperioden.

Finns det någon skattefråga som har varit särskilt viktig under dina år i skattefrågornas tjänst?

– 3:12 reglerna, som har varit mitt skatteliv från det att jag började arbeta 1990 till i dag. Men reglerna har successivt blivit bättre för företagarna. Från att ha varit en symbol för skatteförtryck av entreprenörer till att nästan vara fördelsregler. När reglerna nu ska utredas igen stundar sista slaget för min del.

Skatt är ju ett ämne som väcker känslor. Händer det att du blir personligt engagerad?

– När jag pratar om skatt har det inget med min personliga uppfattning att göra, jag är en professionell tjänsteman. Min kunskap inom skatteområdet ska användas för FARs medlemmars bästa.

Om du fick börja om, och inte fick bli skatterådgivare, vad skulle du välja för yrke?

– Domare, utan tvekan. En domare måste kunna tillämpa, tolka och tycka kring gällande regler. Det skulle passa mig. En domare kommer aldrig undan, utan måste ta ställning och den utmaningen tilltalar mig.

Jag har hört att när du fick din första bonus på PwC gick du raka vägen till ditt favoritgalleri och köpte konst. Vad betyder konsten för dig?

– Konst ger mig inspiration. Särskilt abstrakt konst, där man hela tiden kan upptäcka nya saker, i nya vinklar och i olika ljus. Konstnärer ser ofta det som sker i samhället tidigare än många andra, som Andy Warhol och all ytlighet i hans verk. Det är ju precis vad vi i dag ser inom politiken. Jag tror vi har mycket att lära av konsten, inte minst att se skeenden ur nya perspektiv.

Pernilla Halling