Alla företag, oavsett storlek löper i dag en risk för att drabbas av en cyberincident i någon form.

I framtiden ser företagen cyberbrott som den största potentiella anledningen till en kris i framtiden, visar PwCs globala undersökning Global Crisis Survey 2019 som avser 2 084 personer i ledande befattningar inom 25 branscher och 43 länder. Bland större organisationer betraktas cyberbrott enligt undersökningen som en större utmaning än både konkurrens- och marknadsstörningar och finansiella kriser, som hamnar på andra respektive tredje plats. Kris definieras i undersökningen som händelser som har en företagsomfattande påverkan, skapar störningar i affärsverksamheten och har potential att skada organisationens anseende.

Drabbade företag riskerar att tvingas betala stora lösensummor, eller att behöva återställa sina system själva, med stillestånds- och återställandekostnader som följd. Den som följer säkerhetsindex som exempelvis Chubb Cyber Index, där man kan följa incidentaktiviteter och annat, upptäcker att hoten generellt ökar kommer från många olika källor, från sociala medier till e-post.

I flertalet undersökningar konstateras att små och medelstora företag ofta underskattar de cyberrisker de står inför, trots att rapporten från Ponemon Institute visar på att nästan två av tre företag inom SME-segmentet har drabbats av en cyberincident under det senaste året.

Samtidigt har cyberhoten olika karaktär och de växlar över tiden. En undersökning från Europol visar att antalet attacker med ransomware, där förövaren krypterar det drabbade företagets data och kräver en lösensumma, minskar. Men det beror på att de cyberkriminella riktar sina attacker mot företag och andra organisationer där de kan orsaka största möjliga ekonomiska skada.

Martin Wallström

Andel drabbade

Andel företag i världen över som har upplevt en cyberattack och dataintrång de senaste två månaderna.

Cyberattack:

  • 2017: 61 %

  • 2018: 67 %

  • 2019: 66 %

Dataintrång:

  • 2017: 54 %

  • 2018: 58 %

  • 2019: 63 %

Källa: Ponemeon Institute