Skattepolitiken börjar gå i stå. Någon utlovad stor skattereform ser inte dagens ljus. Inte heller någon förenkling av 3:12-reglerna har levererats. Förutom slopad värnskatt har det hittills mest varit snack kring januariavtalet. Med ett undantag.

Före jul kom direktiv till en utredning om bättre skatteregler för enskild näringsverksamhet. Den berör närmare en miljon personer som är företagare i någon form, liksom alla FARs medlemsgrupper. Det är Centerpartiet som nu fått igenom utredningen. LRF har drivit på.

Två frågor ska knäckas. I del ett ska regler för främst jord- och skogsbruk förenklas och förbättras så att de blir neutrala med de som gäller för ägare till aktiebolag. Dessa är i dag mer än lovligt komplexa.

Men den intressantaste och närmast revolutionerande delen, om den genomförs, är den andra. En frivillig schablonbeskattning upp till viss intäkts­nivå, kanske 400 000 kronor, ska utredas. Detta för att underlätta för deltidsföretagare och nyanlända som jobbar inom den nya så kallade gig-ekonomin där de ofta får uppdrag via plattformsföretag. Tänk ett fast avdrag för kostnader, kanske 15 procent, och en fast sammanlagd skatt på, säg 35 procent inklusive egenavgifter och moms. Alla betalningar från kund görs genom en app där skatten dras direkt. Modellen finns i flera länder i olika former. Procenttalen i exemplet är mina egna. Glöm redovisning och deklaration!

Realistiskt? En schablonbeskattning av de minsta företagen diskuterades i Sverige för 20 år sedan, men avfärdades. Kanske är situationen en annan nu med ny teknik, nya sätt att arbeta och fler nyanlända som behöver komma in på arbetsmarknaden.

Vad tycker FAR? Återstår att se. Spännande tycker jag! FAR är erbjuden att delta med en expert i utredningen. Vi får därmed goda möjligheter till insyn och påverkan

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare