Stärkta relationer mellan externa revisorer och förtroendevalda revisorer. Och en tydligare definition av uppdraget som förtroendevald revisor.

Inför årets stämmosäsong har ”Vägledning för rollen som granskare ur ett medlemsperspektiv” tagits fram av Lars Wennberg och Bo Thorstorp på uppdrag av Svensk Kooperation. Vägledningen är kopplad till ”Svensk kod för styrning och kooperativa och ömsesidiga företag”.

– Koden bygger på följ och förklara-principen, saknar regler och är principbaserad. När den var färdig stod det klart att det behövdes en tydlig vägledning för förtroendevalda lekmannarevisorer, eller stadgereglerade granskare, säger Lars Wennberg.

Arbetet bakom vägledningen är gediget och dialog har förts med bland annat Svensk Kooperation och dess medlemmar, lekmannarevisorer och FAR. Lars Wennberg har själv en bakgrund från PwC där han ansvarade för affärsutveckling av den kooperativa sektorn samt var påskrivande revisor för bland andra KF, Coop och OK.

– Jag skulle säga att lekmannarevisorerna många gånger är underskattade. Den vägledning vi nu tagit fram hoppas vi ska stärka dem i sin roll och förbättra relationerna med externrevisorerna. Att lekmannarevisorns uppdrag blir tydligare borde vara till glädje för externa revisorer. Genom vägledningen finns tydliga anvisningar för vad lekmannarevisorn måste göra visavi de externa revisorerna, säger han.

Text: Charlotta Marténg