Länsstyrelsen har genom sin tillsyn granskat hur Blommor och Bär i Söderhamn AB har följt penningtvättsregelverket under perioden 2020-11-02 till 2021-09-02. Granskningen har visat att bolaget överträtt flera bestämmelser i penningtvättsregelverket. Bolaget har inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Bolaget har under tillsynsperioden saknat en dokumenterad allmän riskbedömning och har därigenom inte heller ansetts ha förutsättningar för att ha användbara och verksamhetsanpassade rutiner och riktlinjer för att motverka att bolaget utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Bolaget har dessutom genomfört transaktioner utan att ha tillräcklig kundkännedom eller tillräckliga uppgifter om pengarnas ursprung.

Länsstyrelsen har bedömt att överträdelserna varit allvarliga och systematiska samt att de inneburit en markant ökad risk för att bolagets verksamhet ska utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Länsstyrelsen har beslutat att Blommor och Bär i Söderhamn AB ska betala en sanktionsavgift på 3.500.000 kr.

Beslut om sanktionsavgift Blommor och Bär i Söderhamn AB

Överklagande

Bolaget har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg. I sitt avgörande den 15 september 2023 i mål nr 5123-22 har domstolen avslagit överklagandet.

Bolaget har överklagat förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Göteborg.