Länsstyrelsen har genom sin tillsyn enligt penningtvättsregelverket granskat Ekonza AB:s allmänna riskbedömning samt rutiner och riktlinjer för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Granskningen har visat att Ekonza AB överträtt flera bestämmelser i penningtvättsregelverket. Bolaget har inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Bolaget har haft en bristfällig allmän riskbedömning och har därmed inte haft förutsättningar för att skapa användbara och verksamhetsanpassade rutiner och riktlinjer för att motverka att bolaget utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Länsstyrelsen har bedömt att överträdelserna varit allvarliga och systematiska samt att de inneburit en påtagligt ökad risk för att bolagets verksamhet ska kunna utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Länsstyrelsen har beslutat att Ekonza AB ska betala en sanktionsavgift på 200.000 kr.

Beslut om sanktionsavgift Ekonza AB

Överklagande

Bolaget har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg. I sitt avgörande den 15 september 2023 i mål nr 6830-22 har domstolen bifallit överklagandet delvis och beslutat att sätta ned sanktionsavgiften till 100.000 kr.

änsstyrelsen har överklagat förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Göteborg. Kammarrätten har den 8 november 2023 meddelat prövningstillstånd i mål nr 6152-23.