Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 12 juni, den 26 augusti och den 11 november. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 3 juli, den 13 september respektive den 24 oktober. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 18 november.

1. Immateriella tillgångar – värdering (IAS1, IAS 36 och IAS 38)

Bolaget har redovisade immateriella tillgångar i form av aktiverade utgifter för utvecklingsarbete om totalt x Mkr, där absoluta merparten är utveckling av system som nyttjas i bolagets tjänsteområde "[Tjänsteområde 1]". Bolaget har gjort en nedskrivningsprövning av tillgångar baserat på en beräkning av nyttjandevärde. Väsentliga antaganden i beräkning av nyttjandevärde är förväntade kassaflöden under nyttjandeperioden, vilken baseras på företagsledningens och styrelsens budget, prognoser och affärsplan.

Vi har tagit del av bolagets beräkningsunderlag och noterat att värderingen dels förutsätter en kraftig tillväxt i intäkter och kassaflöde under nyttjandeperioden 2019–2023, dels att nyttjandeperioden i bolagets värdering omfattat en längre period än de i årsredovisningen uppgivna 5 åren genom att inkludera ett residualvärde.

Vi har vidare tagit del av bolagets motsvarande beräkning av nyttjandevärde i samband med 2017 års bokslut varvid konstaterats att de tillväxtantaganden som gjordes i denna beräkning väsentligt underträffar utfall 2018 och nya prognoser i samband med bokslut 2018. På motsvarande sätt har utfall 2019 hittills avvikit negativt från de antaganden som nedskrivningstestet 2018 baseras på.

Vi noterar också att bolaget för prognosperioden 2019–2023 har en tillväxtprognos inom tjänsteområdet "[Tjänsteområde 1]" som är mycket kraftig, där omsättning skall ökas från lx Mkr 2019 till 6x Mkr år 2023. Vi uppfattar från underlagen att ett positivt kassaflöde uppkommer från tillgången vid ca x Mkr i omsättning, vilket väntas inträffa under 2021.

Av IAS 36 framgår att beräkning av nyttjandevärdet skall baseras på kassaflöden under återstående nyttjandeperiod. Bolaget har i svar till Nämnden angivit att man "av förenklingsskäl satt nyttjandeperioden till 5 år", "att tillgången bör har ett nyttjandevärde som bör baseras på en längre period" och att man "i samråd med bolagets revisor valt att inkludera terminalvärde i Bolagets nedskrivningstest". Enligt Nämndens uppfattning är tillämpningen av nyttjandeperiod i bolagets beräkning inte förenlig med regelverket. Mot bakgrund av detta konstaterar Nämnden att bolagets presenterade nyttjandeperiod inte motsvarar den faktiska och att bolagets redovisningsmetod inte överensstämmer med bestämmelserna i IAS 36. Vi uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter fastställa nyttjandeperiod för bolagets olika immateriella tillgångar och i samband därmed särskilt beakta IAS 38, p 89–92.

Av IAS 36, p 33, framgår utgångspunkter vid uppskattning av framtida kassaflöden. Där anges bland annat att uppskattningar om framtida kassaflöden skall baseras på rimliga och verifierbara antaganden, där stor vikt ska ges åt externa faktorer. Av p 34 framgår att företagsledningen bedömer rimligheten i de antaganden på vilka dess aktuella prognoser baseras genom att analysera skillnader mellan tidigare prognoser och faktiska kassaflöden.

Av IAS 1 p 125 framgår att ett företag ska upplysa om de antaganden det gör om framtiden, och andra viktiga källor till osäkerhet i uppskattningar vid rapportperiodens slut, som innebär en betydande risk för en väsentlig justering av de redovisade värdena. Av IAS 1 p 129 framgår vilken information som förväntas ingå i dessa upplysningar. Nämnden konstaterar att bolagets upplysningar om balanserade utgifter för utvecklingskostnader i not 2, på sid 42 saknar sådana bolagsspecifika upplysningar i förhållande till osäkerheten i de antaganden som budget och affärsplan bygger på.

Mot bakgrund av den grad av osäkerhet som finns inbyggd i bolagets tillväxtantaganden, känsligheten för förändringar i antaganden och att tillgången utgör en väsentlig post i bolagets balansräkning uppmanar vi bolaget att i kommande finansiella rapporter väsentligt utöka och utveckla upplysningar om de osäkerheter om föreligger avseende bolagets uppskattningar och bedömningar rörande antaganden för beräkning av nyttjandevärde enligt IAS 1 p 125 ff. Vi är medvetna om att det i enlighet med punkt 130 inte krävs att budget- och prognosinformation lämnas ut.

Nämnden bedömer att den avvikande tillämpningen av IAS 36 och den utelämnade informationen om osäkerhet i antaganden är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden avslutar därför med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna komplettera sina upplysningar enligt ovanstående.

2. lntäktsredovisning – avtal med kunder (IFRS 8 och IFRS 15)

Bolaget redovisar i not x upplysningar om intäkter utifrån IFRS 8, Segmentsredovisning, och IFRS 15, Intäkter från avtal med kunder. Av information erhållen från bolaget framgår att bolagets intäkter i allt väsentligt är hänförliga till en stor kund.

Av IFRS 8, p 34, framgår att upplysningar skall lämnas om större kunder per segment. Av upplysningarna utifrån IFRS 15 p 114 och B87–B89 framgår att ett företag skall dela upp intäkter från avtal med kunder i kategorier som beskriver hur karaktär, belopp, tidpunkt och osäkerhet beträffande intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer.

Bolaget lämnar i not 3 information om större kunder, dock inte per segment.

Utifrån kriterierna för kategorisering av intäkter i IFRS 15 p B89 bör också informationen öm bolagets kundkategorier, exempelvis koncentration till en enskild kund, beaktas.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning komplettera sina upplysningar enligt ovanstående.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.