Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 26 maj och den 25 augusti 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 3 juli respektive den 7 september 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 17 september 2020.

1. Finansiella instrument – upplysningar om kreditrisk (IFRS 7)

Av bolagets inskickade underlag och not x i årsredovisningen framgår att förfallna kundfordringar över 90 dagar uppgår till x Mkr, varav de tre omsättningsmässigt största kunderna utgör x Mkr. Ännu inte förfallna kundfordringar på dessa tre kunder uppgår till x Mkr. Därutöver har förfallna fordringar på dessa tre kunder konverterats till reversfordringar under 2019, uppgående till ytterligare x Mkr. Kundfordringar och reversfordringar på bolagets tre största kunder uppgår därmed sammanlagt till x Mkr. Totala kundfordringar och reversfordringar uppgår till x Mkr. De tre största kunderna utgör därmed drygt 20 % av totala fordringar relaterade till kundengagemang.

Beaktat koncentrationen av fordringar med över 20 procent hänförlig till de tre största återförsäljarna ifrågasätter Nämnden om bolagets skrivning i not y är rättvisande. Enligt IFRS 7, p 33, skall företaget för varje typ av risk som härrör från finansiella instrument lämna upplysningar om exponering för risk och dess uppkomst. Enligt p 34 c) skall uppgifter lämnas om koncentrationer av risker. Enligt Nämndens uppfattning ger bolagets skrivning i not y inte en rättvisande bild av bolagets koncentration av risker enligt IFRS 7, p 33–34.

Nämnden anser mot bakgrund av ovanstående att bolaget inte lämnat tillräckliga upplysningar enligt IFRS 7, p 33–34. Nämnden bedömer att de identifierade avvikelserna är ringa överträdelser av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar därför bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna rättvisande information om bolagets kundkoncentration enligt IFRS 7, p 33–34.

2. Finansiella instrument – upplysningar om förändring i förlustreserv (IFRS 7)

Av not x i årsredovisningen framgår att reserv för förfallna kundfordringar uppgick till x Mkr per 31 december 2018 (IB) respektive y Mkr per 31 december 2019 (UB), dock utan förklaring till – och avstämning av förändringen.

Av IFRS 7 p 35H framgår att bolaget skall lämna en förklaring till förändringar i förlustreserven genom en avstämning av förlustreservens ingående balans mot utgående balans i en tabell för varje klass av finansiella instrument.

Nämnden anser att bolaget inte lämnat tillräckliga upplysningar enligt IFRS 7 p 35H. Nämnden bedömer att den identifierade avvikelsen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna kompletterande information.

3. Intäkter från avtal med kunder – leveransåtaganden (IFRS 15)

Bolaget har leveransåtaganden för [produkt 1 och produkt 2] som ingåtts under räkenskapsåret med leverans efter räkenskapsårets utgång.

Enligt IFRS 15 p 120 skall upplysningar om återstående prestationsåtaganden lämnas avseende det samlade transaktionsvärdet för prestationsåtaganden som är ouppfyllda i slutet av rapportperioden.

Bolaget har inte lämnat sådan upplysning. Bolaget anger att man tillämpar praktisk lösning enligt IFRS 15 p 121 vilken gäller för avtal som har förväntad löptid på max 1 år. Bolagets ingångna leveransavtal med kunder har enligt uppgifter från bolaget, en löptid understigande 1 år, varvid informationen i p 120 inte bedömts behöva lämnas.

Enligt p 122 skall ett företag kvalitativt förklara huruvida det tillämpar den praktiska lösningen i p 121. Enligt Nämndens uppfattning har sådan upplysning inte lämnats. Förekomsten av ouppfyllda leveransåtaganden vid räkenskapsårets utgång, är del av bolagets affärsmodell och kan uppgå till väsentliga belopp varför Nämnden anser att upplysningar om detta förhållande utgör väsentlig information.

Nämnden anser mot bakgrund av ovanstående att bolaget inte lämnat tillräckliga upplysningar enligt IFRS 15 p 122. Nämnden bedömer att den identifierade avvikelsen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna kompletterande information.

Av bolagets svar har framgått att bolaget avser att komplettera med sådan information.

4. Kassaflödesanalys (IAS 7 och IAS 1)

Bolaget redovisar i koncernens kassaflödesanalys för 2019 en justeringspost före förändringar i rörelsekapitalet om x Mkr, ”omklassificering av fordringar”, som ingår i justeringsposter vilka påverkat ”kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital”.

Av bolagets svar framgår att justeringsposten avser den del av kundfordringar som har oklassificerats från rörelsefordringar till långfristiga reversfordringar (finansiella anläggningstillgångar). Nämnden noterar vidare att posten ”förändring av rörelsefordringar” (y Mkr) även torde inkludera den icke kassaflödespåverkande effekten av omklassificeringen, dock saknas information om detta.

Enligt Nämnden utgör en överföring/omklassificering från kundfordringar till finansiella anläggningstillgångar en icke kassaflödespåverkande förändring av rörelsekapital respektive en icke kassaflödespåverkande investering i finansiella anläggningstillgångar inom investeringsverksamheten och skall därför inte påverka kassaflödesanalysen. Nämnden anser därför att justeringsposten om x Mkr liksom kassaflödespåverkande förändring av rörelsefordringar är felaktigt redovisade.

Av IAS 7 p 43 framgår att transaktioner som inte medför betalningar och inte direkt påverkar likvida medel, ska redovisas på annan plats i de finansiella rapporterna. Nämnden noterar att information avseende omvandling av kundfordringar till finansiella anläggningstillgångar lämnats i not x, dock saknas referens till- och avstämning av belopp till denna information i kassaflödesanalysen.

Beaktat beloppets storlek och dess påverkan på de finansiella rapporterna, anser Nämnden att en notupplysning om omklassificeringen borde lämnats till kassaflödesanalysen avseende förändring i rörelsekapital respektive investeringar i finansiella anläggningstillgångar.

Nämnden anser mot bakgrund av ovanstående att bolaget dels lämnat en felaktig redovisning av icke kassaflödespåverkande överföring mellan rörelsekapital och investeringsverksamheten, dels inte lämnat notupplysningar enligt IAS 7 p 43.

Nämnden bedömer att de identifierade avvikelserna är ringa överträdelser av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med att uppmana bolaget att i kommande finansiella rapporter rätta den felaktiga redovisningen och lämna kompletterande information.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.