Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 26 juni 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 6 augusti 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 7 oktober 2020.

1. Eget kapital (IAS 1)

Av koncernens balansräkning framgår att koncernen redovisar ett negativt eget kapital per 31 december 2019, uppgående till [siffra] Mkr. Moderbolagets redovisade egna kapital uppgår till [siffra] Mkr. Koncernens redovisade tillgångar per 31 december 2019 uppgår till [siffra] Mkr och skulder till [siffra] Mkr.

Bolaget har inkommit med förklaring till koncernens negativa egna kapital. Av bolagets redogörelse framgår att det noterade moderbolaget för ca 10 år sedan gjorde intern omstrukturering där dotterbolag i koncernen delade ut väsentliga, tidigare indirekt ägda, rörelsedrivande dotterbolag till det noterade moderbolaget, varvid det mottagande noterade moderbolaget redovisade erhållen utdelning till verkligt värde. Utdelningsintäkten ökade därvid moderbolagets redovisade egna kapital, medan transaktionen eliminerats i koncernredovisningen. Koncernmässigt har bolaget under åren därefter, mot bakgrund av verksamhetens starka kassaflöden och finansieringssituation, utskiftat medel till aktieägare i form av inlösen och utdelning överstigande koncernens intjäning under motsvarande period, varvid ett negativt eget kapital uppkommit i koncernen. Bolaget anger att aktiebolagslagens försiktighetsregel därvidlag alltid prövas och beaktas i samband med förslag till disposition av moderbolagets disponibla vinstmedel.

Nämnden är av uppfattningen att ett väsentligt negativt eget kapital av en användare kan föranleda frågor avseendes bolagets finansiella ställning och utdelningsförmåga.

Enligt IAS 1 p 112 c) skall noter tillhandahålla information som inte lämnas på annan plats i de finansiella rapporterna men som är relevant för förståelsen av någon av rapporterna.

Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna kompletterande information avseende koncernens redovisade negativa egna kapital och de överväganden som ledningen gjort med anledning av detta avseende finansiering, kassaflöde och utdelningsförmåga.

2. Alternativa Nyckeltal (ESMA Guidelines)

Bolaget lämnar i Årsredovisningen sid [sidnummer] en femårsöversikt där ett antal alternativa nyckeltal presenteras. Bolagets definitioner av nyckeltal framgår på sidan [sidnummer].

Av Esmas Riktlinjer om Alternativa nyckeltal (ESMA Guidelines) p 26–28 skall det finnas en avstämning eller brygga i nära anslutning till definitionen av alternativa nyckeltal till berörda rader i de finansiella rapporterna.

Nämnden har noterat att det för nyckeltalen EBITA, EBITDA och Nettolåneskuld, saknas en sådan avstämning eller brygga i nära anslutning till definitionen av alternativa nyckeltal, vilket enligt Nämndens uppfattning är en avvikelse från Esmas Riktlinjer om Alternativa nyckeltal (ESMA Guidelines p 26–28).

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med att uppmana bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna den aktuella informationen.

Av bolagets svar har framgått att bolaget avser att komplettera med sådan information.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.