Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 13 maj och den 8 juli 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 3 juni respektive den 19 augusti 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 15 september 2020.

Definition av likvida medel, räntefonder (IAS 7)

Bolaget innehar räntefonder om [siffra] tkr vilka rubriceras som likvida medel i koncernens rapport över finansiell ställning respektive i rapporten över koncernens kassaflöde. Räntefonderna utgör en väsentlig del av koncernens totala likvida medel som uppgår till [siffra] tkr. Det framgår i årsredovisningen att likviditet är placerad i kortfristiga räntefonder vilka redovisas som likvida medel då placeringen lätt kan omvandlas till kontanter och är föremål för en obetydlig risk för värdeförändringar i riskklass 1.

Nämnden har bett bolaget inkomma med uppgifter om innehavet samt sin analys av att räntefonderna uppfyller definitionen av likvida medel enligt IAS 7, punkt 7. Av bolagets svar framgår att räntefonderna innehas för att generera avkastning på insatt kapital samtidigt som kapitalet skall vara tillgängligt och lätt kunna omvandlas till kontanter och användas i verksamheten. Räntefonderna, vilka består av två olika fonder, anskaffades under 2017 och 2018 och har därefter minskats med några större uttag per år. Enligt bolagets svar kan räntefonderna lätt omvandlas till kontanter då de kan avyttras när som helst, dvs är ”puttable on demand” och avser likvida fonder med stor omsättning i handeln och dagliga kursnoteringar vilket gör dem lätta att sälja.

IAS 7, punkt 7 anger att för att en placering ska uppfylla definitionen av likvida medel så ska den innehas i syfte att tas i anspråk för att fullgöra kortfristiga åtaganden, snarare än för investeringar eller andra syften. Placeringen ska även lätt kunna omvandlas till kassamedel till ett känt belopp och vara utsatt för en obetydlig risk för värdefluktuationer. Vidare anger standarden att en placering normalt kan klassificeras som likvida medel endast när den har en kort löptid från anskaffningstidpunkten, exempelvis tre månader eller mindre. Nämnden har noterat på fondernas hemsidor att kontanter normalt erhålls 2 respektive 4 arbetsdagar efter att säljordern utfärdats varför placeringarna enligt Nämndens bedömning inte lätt kan omvandlas till kassamedel. Vidare anger standarden att placeringen ska kunna omvandlas till ett känt belopp. Enligt IFRIC Agenda decision juli 2009, rörande placeringar i Money-market funds, innebär det att beloppet som placeringen kan omvandlas till ska vara känt vid anskaffningstidpunkten. Detta är inte fallet i de fonder som bolaget placerat i eftersom dessa varierar i värde utifrån marknadens kursnoteringar. Nämnden finner i sin bedömning att bolagets innehav i räntefonder inte uppfyller definitionen på likvida medel i IAS 7.

Nämnden bedömer att den felaktiga rubriceringen av räntefonderna som likvida medel, enligt definitionen i IAS 7, punkt 7, är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden avslutar därför med en uppmaning till bolaget att rätta felet och berörda jämförelsetal i kommande finansiell rapport i enlighet med IAS 8 rättelser av fel.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.