Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 25 maj och den 18 augusti 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 12 juni respektive den 24 augusti 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 1 oktober 2020.

1. Intäkter per geografiskt område (IFRS 8)

Ett bolag ska enligt IFRS 8, Rörelsesegment punkt 33 a), lämna geografisk information om intäkter i det land där företaget har sitt säte och i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter. Av samma punkt framgår att länderna ska redovisas separat om intäkterna från ett enskilt land är väsentliga. Bolaget har i not x, Segmentsinformation, lämnat upplysning om intäkter från externa kunder per geografiskt område där intäkterna från [Land A] presenteras separat och resterande intäkter fördelas på regionerna [Område i världsdel X] (exkl. [Land A]), [Världsdel X] exkl. [Område i världsdel X], [Världsdel Y] och [övriga länder]. Regionen [Område i världsdel X] (exkl. [Land A]) står för x mkr (40 %) av koncernens intäkter och [Världsdel x] exkl. [Område i världsdel X] för y mkr (27 %) av koncernens intäkter.

Nämnden har bett bolaget inkomma med uppgift om erhållna intäkter från de enskilt största länderna. Av bolagets svar framgår att bolaget har väsentliga intäkter från de enskilda länderna B och C. Intäkterna från [Land B] står för x mkr (32 % av koncernens intäkter) och [Land C] för x mkr (20 % av koncernens intäkter). [Land B], som ingår i regionen [Område i världsdel X], utgör en väsentlig del av försäljningen och bör redovisas separat, vilket bolaget avser att göra framöver i årsredovisningen. Intäkterna från [Land C], som ingår i regionen [Världsdel X] exkl. [Område i världsdel X], är under 2019 ovanligt stora till följd av en stor försäljning till [Bolag A], vilket normalt inte uppkommer under andra år. Denna order har kommunicerats till marknaden i ett separat pressmeddelande under 2019. Bolagets bedömning är därför att de inte utlämnat någon väsentlig information då den order som bolaget erhållit från [Land C] kommunicerats tydligt i pressmeddelande och då de upplysningar som lämnats om intäkterna fördelade på geografiska områden är konsekvent tillämpade över åren.

Nämndens uppfattning är att intäkterna från [Land B] och [Land C] är enskilt väsentliga i årsredovisningen 2019 och att upplysning om dessa länder därmed ska lämnas separat utifrån IFRS 8 punkt 33 a). Nämnden bedömer därför att de upplysningar som lämnas i årsredovisningen inte uppfyller regelverket.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande geografisk information genom att redovisa de länder som har enskilt väsentliga intäkter separat. Av bolagets svar framgår att bolaget avser att lämna information om intäkterna från [Land B] separat i årsredovisningen 2020 samt att bolaget även har ambitionen att delge omsättningen separat för [Land C].

2. Redovisning av avvecklad verksamhet, upplysningar (IFRS 5)

Av upplysningarna i årsredovisningen framgår att bolaget under 2019 och 2018 avyttrat ett antal dotterbolag vilka redovisas som avyttrad verksamhet enligt IFRS 5. Bolaget har utöver detta omklassificerat [Dotterbolag 1] till avvecklad verksamhet i samband med nedläggningen 2019.

I koncernens rapport över totalresultat redovisas en förlust från avvecklad verksamhet med x mkr för 2019 och y mkr för 2018. Bolaget har i not y lämnat upplysningar om intäkter, kostnader och resultat för de avvecklade verksamheterna enligt punkt 33 i IFRS 5. Dessa ska enligt punkt 34 i standarden inkludera alla verksamheter som har avvecklats fram till rapportperiodens slut. Bolaget har emellertid inte inkluderat nedläggningen av [Dotterbolag 1] i dessa upplysningar för något av åren varför dessa inte är rättvisande och avstämningen inte överensstämmer med redovisade förluster i rapporten över finansiell ställning.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med en uppmaning till bolaget att rätta i framtida finansiella rapporter så att upplysningen omfattar alla verksamheter som har avvecklats fram till rapportperiodens slut. Av bolagets svar framgår att bolaget framåtriktat kommer att se över informationsgivningen på denna punkt.

3. Redovisningsprinciper för intäkter, finansieringskomponent i avtalet (IFRS 15)

Bolaget redovisar i koncernens rapport över finansiell ställning långfristiga fordringar på kunder. Dessa härrör från avtal med förfallotidpunkter på mellan 24–36 månader från avtalets start. Avtalen med kunderna innehåller därmed i vissa fall inslag av betydande finansieringskomponenter.

Bolaget uppger att avtalet med [Bolag A] bedömts innehålla en betydande finansieringskomponent vilken bolaget har tagit hänsyn till vid fastställandet av transaktionspriset. Bolaget har utöver detta även andra kundavtal där avtalsperioden normalt inte överstiger ett år, där bolaget tillämpat den praktiska lösningen i IFRS 15 punkt 63 och inte justerat det utlovade ersättningsbeloppet. Någon upplysning om att bolagets avtal innehåller finansieringskomponenter, hur dessa redovisats samt och att den praktiska lösningen på avtal understigande ett år använts framgår inte i de beskrivna redovisningsprinciperna för intäkter.

Enligt IFRS 15 punkt 119 ska ett bolag i upplysningar om sina prestationsåtaganden i avtalen med kunderna även beskriva viktiga betalningsvillkor och huruvida avtalen har en betydande finansieringskomponent. Vidare framgår i punkt 129 att bolaget, om det väljer att använda den praktiska lösningen gällande finansieringskomponenterna i punkt 63, ska lämna upplysningar om detta. I och med bolagets avtalsstruktur då kundavtalen löper över längre tid och innehåller finansieringskomponenter är Nämndens bedömning att förekomsten av och de redovisningsprinciper som tillämpas för finansieringskomponenterna är väsentlig information för läsaren av den finansiella rapporten.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med en uppmaning till bolaget att i framtida finansiella rapporter lämna information om finansieringskomponenterna enligt punkt 119 b) och 129 i IFRS 15. Av bolagets svar framgår att bolaget kommer att förtydliga skrivningarna om intäktsredovisningen så att hanteringen av finansieringskomponenterna i kundavtal framgår på ett tydligare sätt.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.