Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 30 juni, 15 oktober och den 22 december 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 25 augusti och den 20 oktober respektive 14 januari 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 24 februari 2021.

Upplysning om återvinningsvärde, samt omständigheterna bakom nedskrivning av goodwill (IAS 36)

Det framgår av bolagets årsredovisning och kompletterande information som inkommit till Nämnden i samband med granskningen, att bolaget i delårsbokslut per den 30 september 2019 redovisar nedskrivning av goodwill för den kassagenererande enheten Norden om 248 mkr och kassagenererande enheten Tyskland om 16 mkr. Den redovisade goodwillen skrevs ned med sammanlagt 264 mkr, från 779 mkr till 546 mkr.

Bolagets underlag för nedskrivningstest per bokslutsdagen 31 december 2019 visar på ett väsentligt övervärde jämfört med bokförda nettotillgångar om 312 mkr per bokslutsdagen, vilket visar på att bedömningen av värdet av goodwill skiljer sig åt per bokslutsdagen, jämfört med nedskrivningstillfället den 30 september 2018.

I det fall en nedskrivningsförlust redovisas ska företaget, enligt IAS 36 punkt 130 a) och e), lämna upplysning om de händelser och omständigheter som lett till nedskrivningen av goodwill, samt uppgift om återvinningsvärdet för tillgången som skrivits ned.

Bolaget upplyser i årsredovisningen 2019 att nedskrivningen sker mot bakgrund av att intäkter och resultatutveckling har justerats ned, samtidigt som en ökad risk påverkat diskonteringsräntan. Det framgår däremot inte vilka händelser eller omständigheter som ligger bakom de nya bedömningarna av intäkter, resultat eller risker vid nedskrivningstillfället. Per bokslutsdagen 2019 har det beräknade återvinningsvärdet justerats till ett högre värde, men upplysning om det justerade återvinningsvärdet för tillgången saknas i årsredovisningen.

Nämnden anser att beskrivning av de händelser och omständigheter som ligger bakom bolagets förändrade bedömning av förväntade kassaflöden och risker, samt det aktuella återvinningsvärdet vid bokslutstillfället är väsentlig information för läsaren av de finansiella rapporterna.

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna upplysningar enligt IAS 36 punkt 130 a) och e).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.