Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 10 juli och 30 oktober. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 17 september respektive 17 november. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 22 december 2020 och den 10 mars 2021.

Upplysning om säkringsredovisning (IFRS 7)

Bolaget använder kassaflödessäkringar för att säkra sina räntekostnader från utgivna obligationslån, som per den 31 december uppgick till 309.049 TUSD, vilket motsvarar 89 % av balansomslutningen. Den totala utestående derivatpositionen (nominellt belopp) består av ränteswappar och uppgår till 118.700 TUSD. I balansräkningen redovisas även en skuld avseende ränteswapparna som uppgår till 10.211 TUSD. Skulden motsvarar de orealiserade resultateffekterna per balansdagen, vilka kommer att påverka det framtida redovisade resultatet.

Under räkenskapsåret 2019 redovisar bolaget vidare ett negativt finansnetto på 7.243 TUSD. Det framgår av not 11, som avser finansnettot, att årets negativa redovisade resultateffekter från ränteswappar uppgår till 1.476 TUSD. Det motsvarar 20 % av finansnettot och 62 % av det redovisade resultatet före skatt.

I uppställningen av övrigt totalresultat presenterar bolaget en redovisad nettovinst från kassaflödessäkringar som uppgår till 69 TUSD (f å 489 TUSD). Det framgår inte hur stor del som är omvärdering respektive omklassificering och posten saknar också nothänvisning.

Enligt IFRS 7 punkt 24C b) (i) ska företaget dels lämna upplysningar om de sammanlagda säkringsvinster eller -förluster som redovisats i övrigt totalresultat under rapportperioden. Vidare innebär upplysningskraven i IAS 1 punkt 92 tillsammans med IFRS 7 punkt 24C b) (iv) att bolaget som en egen post i övrigt totalresultat ska lämna upplysning om den omklassificeringsjustering som gjorts från den reserv som härrör från säkring av kassaflöden och till resultatet.

Nämnden saknar dessa upplysningar, vilka ska presenteras brutto i övrigt totalresultat, för att uppfylla upplysningskraven i både IFRS 7 24C b) (i) och (iv).

Upplysningar om säkringsförhållanden återfinns på tre ställen i rapporten. Dels i bolagets redovisningsprinciper, dels i notförteckningen, som not 23 om derivatinstrument och not 11 som avser finansnettot. Bolaget menar att upplysningar om de samlade resultateffekterna för derivaten och säkringsförhållandet kan utläsas av dessa upplysningar.

Nämnden delar bolagets uppfattning att det går att återfinna beloppen om säkringsförhållandena i årsredovisningen, men anser samtidigt att det inte framgår vilken omklassificeringsjustering som gjorts.

Därtill lämnas upplysningarna på olika ställen i årsredovisningen, samtidigt som nothänvisning saknas till vissa poster. Detta innebär att det är svårt att följa vad beloppen avser i förhållande till upplysningskraven i IFRS 7 punkt 24C b) (i) och (iv). Det leder till att läsaren av årsredovisningen inte enkelt kan få en fullständig bild av säkringsförhållandena och de risker som de kan ge upphov till.

Av IFRS 7 punkt 21B framgår det att företag ska lämna de upplysningar som krävs för säkringsredovisning i en enda not eller i separata avsnitt i sina finansiella rapporter. Ett företag behöver dock inte upprepa information som redan finns på annan plats, under förutsättning att denna information införlivas genom hänvisning.

Enligt Nämnden är utelämnandet av upplysning om vilken omklassificeringsjustering som gjorts från den reserv som härrör från säkring av kassaflöden och till resultatet väsentlig information för läsaren då de säkrade posterna utgör en väsentlig del av bolagets balansräkning. Vidare anser Nämnden att samtliga upplysningar avseende säkringsredovisningen skall samlas i en not eller ett separat avsnitt för att underlätta för läsaren av de finansiella rapporterna att få överblick av bolagets säkringssamband och dess möjliga effekter på bolagets ställning och resultat.

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning lämna information avseende de säkrade posterna i en separat not eller avsnitt enligt IFRS 7 punkt 21B, inklusive upplysning om hur stor andel av det redovisade säkringsresultatet som omförts till resultaträkningen enligt IAS 1 punkt 92 samt inklusive de upplysningar som följer av IFRS 7 punkt 24C b) (i) och (iv).

Bolaget har i sitt svar på Nämndens avstämningsskrivelse angivit att man kommer ta med ovanstående upplysningar i kommande finansiella rapporter.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.