Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 23 juni och 27 september 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 24 augusti respektive 6 oktober 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 1 december 2021.

1. Klassificering av reserveringar för kreditförluster i resultaträkningen (IAS 1)

Bolaget redovisar väsentligt ökade reserveringar avseende förväntade kreditförluster. Det framgår av not Kundfordringar och andra fordringar, att de redovisade reserveringarna ingår i bolagets försäljnings- och marknadsföringskostnader, vilket är en av posterna i resultaträkningen. Posten i resultaträkningen specificeras ytterligare i not 7, men det framgår inte i vilken av de delposter som de redovisade nedskrivningsförlusterna ingår i.

Den ökade reserveringen avseende förväntade kreditförluster motsvarar 50 % av det redovisade resultat före skatt och 31 % av årets sammanlagda försäljnings- och marknadsföringskostnader, vilket är den post i resultaträkningen som reserveringarna ingår i.

IAS 1 punkt 82 ba) anger att nedskrivningsförluster som redovisas enligt IFRS 9 ska redovisas som en egen resultatpost i resultaträkningen. Enligt IAS 1 punkt 58 baseras bedömningen av om en post ska redovisas separat utifrån bedömningen av dess karaktär, likviditet och funktion i företaget.

Nämndens uppfattning är att värderingsprinciperna för förväntade kreditförluster skiljer sig åt avseende både värderingsgrund och likviditet, jämfört med övriga försäljnings- och marknadsföringskostnader, samtidigt som beloppet är väsentligt i förhållande till övriga kostnadsposter och årets redovisade resultat.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning redovisa nedskrivningsförlusterna som en egen resultatpost i resultaträkningen enligt IAS 1 punkt 82 ba).

2. Upplysningar per land (IFRS 8)

Bolaget har i årsredovisningen för 2020 lämnat upplysningar om intäkter och anläggningstillgångar uppdelat på geografiska områdena Sverige, Europa exklusive Sverige, Nordamerika, Asien, samt övriga länder.

Enligt IFRS 8 punkt 33 a) ska företaget lämna upplysningar om intäkter från det land där företaget har sitt säte, samt övriga länder där intäkterna från externa kunder är väsentliga. Motsvarande upplysningskrav gäller för länder där företaget har anläggningstillgångar, enligt definitionen i IFRS 8 punkt 33 b).

Bolaget har i sitt svar till nämnden angivit att man har både väsentliga intäkter och anläggningstillgångar i Tyskland.

Nämndens uppfattning är att bolaget skall lämna upplysningar i enlighet med IFRS 8 punkt 33 a) och b) vilken innefattar upplysningar om intäkter och anläggningstillgångar separat information om de länder vilka bedöms som väsentliga.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:8) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information om intäkter från externa kunder och anläggningstillgångar separat för de länder där bolaget har individuella väsentliga intäkter eller anläggningstillgångar enligt IFRS 8 punkt 33 a) och b).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.