Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolagets (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 23 juni och den 22 november 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 17 augusti respektive den 6 december 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 13 januari 2022.

1. Nedskrivning goodwill – IAS 36

Koncernens redovisade värde på goodwill den 31 december 2020 uppgick till 26 procent av totala tillgångar, samtidigt som bolaget genomfört en nedskrivning på motsvarande 10 procent av ingående värde. Koncernen har sex kassagenererande enheter fördelade på tre segment. Information om det redovisade värdet för goodwill lämnas endast för segmenten, inte per kassagenererande enhet, vilket krävs enligt IAS 36 p 134 a).

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen i enlighet med IAS 36 p 134.

Bolaget har meddelat att de avser att komplettera årsredovisningen på denna punkt.

2. Intressebolag – IAS 28/IFRS 12

Bolagets andelar i intressebolag uppgår vid utgången av 2020 till 12.449 tkr, medan andelen i intresseföretagens resultat anges till minus 1.369 tkr. I not framgår att två bolag dominerar. Ägarandelen är 50 procent respektive 20 procent. De båda bolagen har av företagsledningen bedömts som väsentliga för koncernen, men någon finansiell information i sammandrag om dessa intressebolag, i enlighet med IFRS 12 p 21b) och B12, lämnas ej.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen i enlighet med IFRS 12 p 21b) och B12.

3. Operativa tillgångar, anläggningstillgångar per land – IFRS 8

Bolaget har i årsredovisningen 2020 en uppdelning av verksamheten på tre segment där operativa tillgångar presenteras. Emellertid utgör andelen operativa tillgångar inom rubriceringen ”koncerngemensamt” en väsentlig del. Enligt bolagets svar avser ”koncerngemensamt” IT-relaterade tillgångar, andelar i intressebolag och uppskjuten skattefordran). I årsredovisningen saknas dock en specifikation i enlighet med IFRS 8 och p 28 där det framgår att väsentliga avstämningsposter skall identifieras separat och beskrivas. Nämnden saknar även en uppdelning av anläggningstillgångarna på väsentliga länder i enlighet med IFRS 8 p 33b).

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning precisera i enlighet med IFRS 8 och p 28, vilka operativa tillgångar som ingår i delposten ”koncerngemensamt”, samt precisera anläggningstillgångar per land i enlighet med IFRS 8 p 33b).

Bolaget har meddelat att de avser att komplettera årsredovisningen på denna senare punkt.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.