Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021/2022 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 9 september och den 12 december 2022, samt den 23 februari och den 27 mars 2023. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 4 november 2022, samt den 23 januari, den 15 mars och den 19 april 2023. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 20 juni 2023. Bolagets kommentarer den 26 juni 2023 har i tillämpliga delar beaktats i nedanstående slutliga bedömning.

Segmentsredovisning – IFRS 8

Bolaget presenterar i not sammanlagt fem segment, varav ett rubriceras ”Koncerngemensamt”. Två av segmenten är ungefär lika stora med totalt två tredjedelar av försäljningen, medan segment Koncerngemensamt svarar för ungefär en fjärdedel (före eliminering av internförsäljning), vilket i sin helhet kommer från övriga segment. Av rörelseresultatet svarar de två största segmenten för 45 procent, medan segment Koncerngemensamt svarar för 50 procent. Av tillgångarna svarar segment Koncerngemensamt för tre fjärdedelar. I not anges att en stor del av koncernens värdeskapande sker i koncerngemensamt segment, samt att koncernens internprissättning har anpassats efter dessa förutsättningar.

I kommunikation med bolaget har det framkommit att rörelseresultatet i segment Koncerngemensamt består av dels en internprisjustering där de operativa segmenten belastas med betydande belopp till förmån för segment Koncerngemensamt, dels justeringar av koncerngemensamma kostnader (personal, hyror och försäljning/administration, etc) vilka fördelas på de operativa segmenten, vilket i sin tur minskar kostnaderna i segment Koncerngemensamt. Den totala effekten blir ett betydande positivt rörelseresultat i segmentet, motsvarande ungefär halva koncernens rörelseresultat. Eftersom segmentresultatet i sin helhet uppkommer som en effekt av interna transaktioner, blir upplysningarna i enlighet med IFRS 8 p 23 b särskilt väsentliga. Där anges att upplysningar skall lämnas om intäkter från transaktioner med andra rörelsesegment i samma företag.

Enligt IFRS 8 p 27 skall ett företag också förklara hur beräkningen gjorts för varje mått på resultat, tillgångar och skulder i de segment som ska redovisas. Företaget ska minst upplysa om; a) principerna för redovisningen av transaktioner mellan segment för vilka information ska lämnas; b) karaktären på skillnader mellan beräkningarna av resultat för segment för vilka information ska lämnas och företagets resultat före skattekostnader, skatteintäkter och avvecklade verksamheter (om detta inte framgår av de avstämningar som beskrivs i punkt 28). Dessa skillnader kan bestå av olika redovisningsprinciper och principer för fördelning av centralt uppkomna kostnader som måste förklaras för att den redovisade informationen om segment ska kunna tolkas.

Nämnden konstaterar här att nettoomsättningen i segment Koncerngemensamt endast består av intern fakturering. I den av bolaget översända resultatrapport som presenteras för den högste verkställande beslutsfattaren finns inte denna nettoomsättning inkluderad, utan endast den ovan refererade internprisjusteringen. De omsättningsuppgifter som lämnas för segmentet i årsredovisningen överensstämmer därmed inte med den interna rapporteringen.

Mot bakgrund av storleken på segment Koncerngemensamt, samt att detta segment inkluderar ett flertal väsentliga kostnadsslag, liksom interna vinstöverföringar och kostnadsreduceringar är det Nämndens bedömning att förståelsen för segmentsredovisningen försämras genom den sammanlagda posten. IFRS 8 p 1 anger att ett företag ska lämna upplysningar som hjälper användarna av de finansiella rapporterna att bedöma karaktären och de finansiella effekterna av den affärsverksamhet som det bedriver och den ekonomiska miljö där det är verksamt. Nämndens bedömning är att principerna för redovisning av transaktioner mellan segment Koncerngemensamt och övriga segment inte uppfyller ovanstående, utan måste förtydligas, särskilt principerna för fördelningen av centralt uppkomna kostnader och vinstöverföringar.

Beslut

Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapport redovisa principerna för redovisning av transaktioner mellan segment Koncerngemensamt och övriga segment i enlighet med IFRS 8 p 27 a och b, särskilt principerna för fördelningen av centralt uppkomna kostnader och vinstöverföringar. Det är även Nämndens bedömning att principerna för avstämningen av den interna omsättningen mellan segment Koncerngemensamt och övriga segment måste förtydligas, särskilt i förhållande till den interna vinstöverföringen från övriga segment till segment Koncerngemensamt.

Nämnden har noterat att Bolaget ändrat segmentsindelning i rapporten för det första kvartalet 2023/24.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.