Tänk att det ska vara så svårt. Det här att fokusera. Att tänka en tanke till slut. Att försöka se bakom nästa krök och verkligen förstå vad som väntar. Kanske är det mer än hundra års besatthet av snabbhet och handlingskraft som sätter käppar i hjulen, för att inte tala om de senaste decenniernas galopperande informationsmani och konstanta flöde av blippande och surr.

Men nu vänder trenden. Ute är reptilhjärna och snabbt tänkande. Inne är långsamhet, fokus och djup. Ekonomipristagaren Daniel

Kahneman, forskaren Frank Partnoy och journalisten Nicholas Carr är några av dem som det senaste året dragit en lans för långsamhet, eftertänksamhet och att sova på saken. Att rent av skjuta upp besluten. Att trotsa stenåldersmänniskan i oss och absolut inte drunkna i eller förvirras av infosnacks.

Och visst har de rätt. Det räcker inte längre med en kreativ och stimulerande kultur. Det som framför allt verkar förutsäga långsiktig framgång och konkurrenskraft är eftertänksamhet och systematik, inte minst förmågan att på ett lite mer systematiskt sätt fånga in omvärldssignaler, och att på ett lika systematiskt sätt ta dessa insikter till nya erbjudanden och ny handling. Vad bättre är, det är också i dessa organisationer som människor trivs allra bäst.

De riktigt goda idéerna kommer alltså inte flygande som fjärilar genom luften. De är frukten av hårt arbete. Och även om de skulle råka komma flygande, drar de snart vidare om man inte fångar in dem, föder dem och låter dem utvecklas.

Själv har jag ägnat hela mitt liv åt de här frågorna. Från de första stapplande stegen när jag i tjugoårsåldern började experimentera med olika workshopformat för att få folk att tänka lite mer strukturerat kring framtiden, till det arbete som jag i dag bedriver tillsammans med mina kollegor när vi hjälper kunder att hitta mönster i virrvarret, begripa vad det innebär och vad man kan göra åt det. Ibland tar vi på Kairos Future numera hjälp av vår egenutvecklade informationsrobot Marvin som är miljoner gånger bättre på att snabbt hitta sådana mönster. Det ger oss tid att koncentrera oss på väsentligheterna.

Liksom den amerikanske stormästaren i Jeopardy, IBMs superdator Watson, tillhör Marvin en ny generation av supersmarta hjälpredor som kan ge oss vanliga dödliga tid att ägna oss åt det vi faktisk är riktigt bra på, när vi orkar rikta uppmärksamheten mot en sak i mer än tre sekunder. Nämligen att tänka, bryta invanda tankebanor och börja om på nytt.

Mats Lindgren

Mats Lindgren

Gör: VD på Kairos future Aktuell med: Boken 21st Century Management – Leadership and Innovation in the Thought Economy.

Böckerna som avses i texten: ”Tänka, snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman, förlaget Volante. “The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains” av Nicholas Carr och ”Wait. The Art and Science of Delay” av Frank Partnoy, som ännu inte finns på svenska.