Innehåll

Många förknippar kanske ”Skinnet” med ”Kroppen”. Men både före och efter Göran Kropps död har Ola Skinnarmo dragit till Nordpolen, Grönland, och på senare år tagit vattenvägen i kajak runt Svalbard och segelbåt i Shackletons spår till Sydpolen.

– Att vara äventyrare innebär självklart en del risker, men jag är här för att leva livet och inte skrämma livet ur mig. Under en av turerna över Grönland trillade jag ner i en glaciärspricka, men det gick bra. Några dagar senare trillade min kompis ner i en annan glaciärspricka och då gick också repet av så han föll 27 meter. Såklart man är rädd ibland, men det hör till. Vi klarade oss båda.

Det nödvändiga komplementet till äventyrandet har varit Ola Skinnarmos PR-snille.

– Man måste även kunna agera som både affärsman och PR-kille för att få sponsring. Att segla Nordostpassagen kostar ungefär sju miljoner kronor exempelvis.

Samt vissa kulinariska färdigheter som han lärt sig på vägen.

– Vi blev guidade av ett par mongoler när vi var på väg mot ett område i Mongoliet där vi skulle paddla längs en älv som heter Onon river. På vägen köpte guiderna en get som de sedan slog ihjäl på kvällen, hängde upp i en trefot och skar av skinnet runt halsen. Sedan tryckte de ut benen, inälvorna och allt annat ur getens hals för att blanda köttet med uppvärmda stenar och trycka tillbaka det i kroppen igen. Kroppen fungerade då som ett effektivt kokkärl, och efter två timmar började det vissla ur rumpan på geten och köttet var klart.