Har utstrålning och utseende blivit viktigare än kunskap och erfarenhet, frågade sig programmet Tendens i Sveriges radio och bjöd in personer från olika delar av arbetsmarknaden. Programmet tog upp fenomenet auditions som används av fler och fler arbetsgivare för att rekrytera rätt personer till exempelvis matbutiken, hotellet eller tåget.

OVÄRDIGT ATT UNGA människor ska behöva tävla så här och ställa upp på vad som helst”, uttalade fackförbundens representant Daniel Carlstedt från Handelsanställdas förbund.

Han har fel.

GULDKLOCKANS TID är förbi, det är bara att inse. Min generation kommer att ha lika många anställningar under två år som våra föräldrar hade under hela sitt yrkesliv. Det är inget självändamål att ha kvar personal på en arbetsplats i över 25 år.

De som har slutat brinna hos en arbetsgivare ska få möjlighet att börja brinna igen hos någon annan. Inte heller behöver det vara fel att byta karriär mitt i yrkeslivet och sätta sig i skolbänken några år.

TIDEN ÄR OCKSÅ FÖRBI då det enda sättet att få jobb är via två A4-sidor i Word där du med dryga 2000 tecken i typsnittet Times New Roman försöker presentera dina färdigheter, din talang. Tiden är förbi då det enda sättet att avancera i hierarkin på en arbetsplats är att du blir äldre.

Talangjakterna inom rekrytering är här för att stanna och kanske är de inte så farliga, trots allt?

Dels kan de inom många yrken vara ett mer träffsäkert sätt att vaska fram rätt kandidater, dels ger de personer som inte gör sig bäst genom ett cv en chans. En talangjakt kräver även lite större insats från både arbetsgivaren och kandidaten. Är det så farligt?

VAR SÅ SÄKER, vare sig fackförbunden vill det eller inte, snart kommer det Idolliknande tv-program för att rekrytera talanger. Yrkesnätverket LinkedIn håller på att förvandlas till ett nytt Facebook. Yta och utstrålning är snart lika viktiga konkurrensfaktorer som innehåll när det kommer till att sticka ut i jakten på ett jobb.

Så, ta bort träslöjd från schemat i skolan och inför istället presentationsteknik och retorik.

Mest för att vara schyssta mot våra framtida generationer.

OCH NI SOM ARBETSGIVARE bör tänka om när det gäller kompetensförsörjningen i framtiden.

Gårdagens sanningar gäller inte längre.

PETRA TUNGÅRDEN

Gör: Chef för Metro Mode.

Bakgrund: Moderedaktör och bloggare med 43.000 besökare på petra.metromode.se. Driver webbutiken ByPM och Bubbleroom Magazine.