Innehåll

FÖRRA ÅRET STARTADE nästan 70.000 nya företag. Det låter kanske mycket, men det var första gången sedan 2003 som det var en så tydlig tillbakagång – innan dess hade det varit en klar uppåtgående tillväxttrend på nya företag. Men det innebär i alla fall att tiotusentals nya företagare varje år slänger sig ut för att pröva sina vingar.

TVÅ AV DEM är studenterna Albert Hoxha och Jakub Luszczynski från Halmstad som började importera öl från Polen. En glad historia om hur envishet och tålamod tog de unga killarna igenom det snåriga systemet för att till sist belöna dem med både importtillstånd och beställningar från Systembolaget.

Viljan att våga satsa går som en röd tråd genom allt företagande. Därför är det kanske både förvånande och förutsägbart att företagarna är så dåliga på att låta slantarna jobba. Förutsägbart, för att de har fokus på verksamheten och tänker att en eventuell överlikviditet bara är en skänk att stilla be för. Men ändå förvånande att de inte utnyttjar potentialen bättre.

FÖR SOM NI KAN LÄSA i numrets tema är företagarnas sparande sällan en prioriterad fråga. Men experterna är tydliga; det går att få bättre avkastning utan att riskera hela kapitalet. Hemligheten är att dela upp likviditeten i olika poster beroende av hur snart pengarna behövs och sedan investera på kort eller långsikt. Så när det gäller pengar, våga gärna friskt, men gör det rätt. Nästa nummer kommer i september. Trevlig sommar!

Lisa Bergman

Chefredaktör