Du har skrivit en bok för att uppmuntra ungdomar att starta företag. Hur tänker dagens ungdomar kring företagande?

– Jag tror att de flesta, inte bara ungdomar, har en stereotyp bild av företagare. Mitt budskap är att man inte måste vara gubbe, 50+ med nätverk, lång erfarenhet och startkapital för att våga starta företag. Det är till exempel fullt möjligt att starta eget vid sidan av sin anställning.

En del unga startar eget för att de har svårt att hitta jobb. Finns det några fördelar med det?

– Framför allt är det bra för den personliga utvecklingen. Att ta något från idé till verklighet är otroligt häftigt och gör att du växer som människa.

Hur ska man tänka om man inte har en konkret affärsidé men verkligen vill starta eget?

– Jag brukar säga att det inte är företagsidén utan genomförandet som är det viktigaste. Det finns ju många företag som gör likande saker men på olika sätt. Ett konkret tips när du har en idé är att du funderar på vilka som skulle kunna vara intresserad av din produkt. Kontakta dem och berätta om idén, undersök om det finns något intresse och se till att få feedback. Då får du en fingervisning av om idén bär och dessutom hur den kan förbättras och vilka som kan bli framtida kunder.

Vad finns det för fallgropar som nystartade företag enkelt kan undvika?

– Att man blir för kär i sin produkt – att man inte delar med sig av idén utan försöker trycka ut något som ingen vill ha. Alltså: se till att få så mycket input som möjligt under utvecklingsfasen.

Lisa Bergman

Marlena Batist

Ålder: 31 år.

Familj: Pojkvän, föräldrar, syskon, syskonbarn.

Bor: Lägenhet i Stockholm men på väg till Afrika för att jobba på resande fot med laptopen i knät.

Bakgrund: Uppsala universitet och Handelshögskolan i Stockholm. Varumärkeskonsult på LynxEye. Startade eget företag för 3,5 år sedan. Har bland annat skrivit boken ”Så här kan du också starta företag” tillsammans med Carlos Rojas.

Aktuell: Med företaget StrangeLogic och den precis avslutade gratiskursen ”Startitup” där 2500 personer fått grunderna i hur man startar ett internetföretag.