Innehåll

Då och då dyker det upp mediala kändisar, som efterfrågar höjda skatter för att komma till rätta med upplevda – verkliga eller inbillade – orättvisor i samhället. Oftast ska skatterna gå till vård, skola och omsorg, och kändisarna beklagar sig över att svenska folket fått skattesänkningar på bekostnad av dem som har haft mindre tur eller skicklighet här i livet.

Som motreaktion har den kristdemokratiska riksdagsledamoten Aron Modig motionerat om att införa en kändisskatt; en frivillig skatt att betala in om man inte ville ha de där skattesänkningarna. Naturligtvis är detta en principiellt bra idé, då frivillighet är positivt. Samtidigt behövs det inte mer lagar och man kan redan i dag betala mer skatt om man nu vill det.

De flesta kändisar väljer att optimera beskattningen genom att placera sitt kändisskap i aktiebolag. Ett enklare ord för detta är skatteplanering. I själva verket visar det sig att just de kändisar som ropar efter höjda skatter till vård, skola eller omsorg, ofta har miljontals kronor i obeskattade reserver eller tiotals miljoner i eget kapital ackumulerade i sina aktiebolag. Pengarna tar man ut optimalt via 3:12-reglerna för att minimera beskattningen.

Det förekommer fall av folkkära kändisar som hypotetiskt skulle kunna betala över 40 miljoner kronor mer i skatt rakt av. Om de ville. Det vore bara att plocka ut allt kapital och obeskattade reserver som lön, så skulle marginalbeskattningen sköta resten.

Sedan kanske kändisarna vill välja om de ska ta ut kapitalet som lön, där skatten går till vård, skola och omsorg, eller som utdelning, där den lägre skattesatsen går till exempelvis polis och försvar. Men något får mig att misstänka att de nog skulle föredra det första.

Det är alltid enkelt att ropa efter att andra ska betala mer i skatt. Men att vara en ledare är att vara en föregångsman. Då föregår man med gott exempel och betalar mer skatt i stället för att skatteplanera. Eller så medger man att det inte är häftigt att betala skatt. För egen del.

Lars Wilderäng

Författare och föreläsare som driver ”Cornucopia?”, Sveriges största oberoende blogg inom ekonomi, finans och samhälle. Aktuell med nya thrillern ”Stjärnklart”.