Jenny Nobrand är redovisningsspecialist på PwC med inriktning mot K3. Hur komponentavskrivningar ska hanteras är den fråga som väcker mest huvudbry bland hennes kunder.

Många företag funderar mycket på hur de ska hantera komponentavskrivningar. Att dela upp sina anläggningstillgångar i betydande komponenter som skiljer sig åt väsentligt avseende nyttjandeperiod är ofta en svår fråga, säger Jenny Nobrand.

Vilket är ditt bästa praktiska råd för att arbetet ska slå väl ut?

– De som berörs mest av detta är fastighetsägarna. För att man ska kunna dela upp en fastighet i dess komponenter – som tak, väggar och golv – måste man känna till fastigheten. Därför behöver den ekonomiansvariga prata med den som kan fastigheterna bäst, till exempel den tekniskt ansvariga. Då får man en bra bild av vilken teknisk status det är på fastighetens delar, alltså komponenterna, när de ska bytas ut och därmed hur komponentuppdelningen bör ske.

Vanliga fallgropar som företag trillar i?

– Det händer att vissa företag identifierar en specifik komponent som vid närmare analys består av flera komponenter som ska bytas vid olika tidpunkter. Om ett företag initialt identifierar ytskikt som en komponent, men som vid närmare analys består av både golv, väggar och tak som kommer att bytas vid olika tillfällen, behöver företaget redan initialt fundera på om respektive del anses vara betydande och skiljer sig åt väsentliga avseende nyttjandeperiod.

– Med andra ord tjänar man mycket på att vara noggrann i arbetet med att klassificera komponenter så att det blir lättarbetat i framtiden. Utöver detta tror jag att det är viktigt att verkligen dokumentera hur man har tänkt avseende komponentuppdelningen, återigen för att underlätta för framtida hantering.

Hur ser du på K3?

– Det är ett bra regelverk som ger en bättre återspegling i redovisningen över hur tillgångarna faktiskt används. Den som till exempel ska köpa en bostadsrätt och tittar i bostadsrättsföreningens årsredovisning, har med K3:s regelverk fått ett bättre verktyg att bilda sig en egen uppfattning om föreningens ekonomi. En tillämpning av K3 innebär ju att varje väsentlig komponent av en fastighet skrivs av över respektive komponents nyttjandeperiod, något som kanske inte alltid sker med dagens redovisning.

Henrik Norberg