Upprepas en lögn tillräckligt många gånger tas den för sanning. Det samma gäller felaktigheter, som att det råder bostadsbrist i Sverige och att det driver upp bostadspriserna. Brist är det bara på billiga hyresreglerade förstahandskontrakt i attraktiva lägen. Den bristen har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

Däremot ligger lägenhetsbyggandet på rekordnivåer. I Stockholm har det inte byggts så många nya lägenheter sedan miljonprogrammet avslutades 1975 och snart kan den toppnoteringen vara slagen. Ungefär 40 procent av nya lägenheter i Stockholm är hyresrätter, men hyrorna är de facto marknadsmässiga och inte reglerade.

Samtidigt driver de höga priserna på bostadsrätter på byggandet av fler bostadsrätter, som är ännu mer lönsamma för byggbolagen och som krängs till kreditstinna hushåll med låga räntor.

Det här ger att det i skrivande stund bara i storstäderna finns över 20.000 bostäder för inflyttning, vilket knappast kan betraktas som en brist. Inflyttningen är också i balans med byggandet, vilket är självklart. Många missar också att tiotusentals flyttar från våra storstäder. Inhemskt flyttnetto till Stockholm 2013 var bara 5.082 personer, ett fallande netto när nu utflyttningen ökar och inflyttningen minskar.

Så myten om att bostadsbristen tvingar unga att bo kvar hemma? Sanningen är att unga svenskar lämnar hemmet tidigt, i Europa är bara danskarna yngre. Vi bor också på bland de största ytorna per person. Brist på yta råder inte.

Det tyngsta argumentet mot att bostadsbristen driver upp priserna är att de största prisuppgångarna sker i avfolkningslän. Län med störst prisuppgångar år 2000–2012 var Kalmar, Västerbotten och Dalarna, alla med överskott av bostäder. Här steg priserna, förvisso från en låg nivå, med mellan 775 och 831 procent, mot Stockholms 181 procent.

Det är alltså inte bostadsbrist som driver upp bostadspriserna. Det handlar om tillfälligt låga räntor, amorteringsfrihet och förväntningar på evigt stigande priser. En klassisk bubbla.

Lars Wilderäng

Författare och föreläsare som driver ”Cornucopia?”, Sveriges största oberoende blogg inom ekonomi, finans och samhälle. Aktuell i augusti med den nya thrillern ”Stjärnklart”.