Innehåll

Den amerikanske journalisten Malcolm Gladwells senaste bok handlar om moderna fall av David och Goliat. Alltså personer som lyckats omvandla en svårighet till en fördel för att lyckas i livet. Han kallar det ”the desirable disadvantage”; det kan handla om en diagnos, ett handikapp eller svår utmaning som får personen att utveckla andra förmågor, arbeta hårdare eller på något annat sätt utveckla en framgångsrik strategi för att lyckas i livet.

Det här är något som inte ingår i curlinggenerationens föräldrakurs. Sällan talas det om att låta barn misslyckas. Det skjutsas till träningen för att ungen ska komma i tid. Det anlitas en studybuddy för att ungen inte gör läxan själv. När barnen ska samla in pengar till fotbollslagets träningsläger är det föräldrarna som organiserar det hela, köper tulpanlökar eller ordnar loppis.

Frågan är hur barnen lär sig att vända motgångar till något positivt. När Giovanni Fili var fjorton fixade han sommarjobb som skogsplanterare på ett kalhygge utanför Mora. Det gick åt skogen – det var svårare och tyngre än han räknat med. Med den innevarande föräldragenerationens logik hade mamma och pappa jobbat bredvid på hygget för att få upp ackordslönen. Med sjuttiotalets föräldralogik stod Giovanni Fili ensam och övergiven och fick en värdefull insikt; vill man ha något får man arbeta hårt för det själv. I dag är han vd för solcellsföretaget Exeger och jobbar stenhårt för att hela världen ska få tillgång till tredje generationens solcellsenergi.

Annan inspirerande läsning i det här numret handlar om vad du som företagare har att vinna på att anlita en auktoriserad redovisningskonsult. Och vad du med enskild firma bör tänka på när du omvandlar firman till aktiebolag. Dessutom ett helt tema om outsourcing. Trevlig läsning!

Lisa Bergman

Chefredaktör