Innehåll

Hur vill du ha det? Är ditt främsta fokus att pensionera dig vid 55 eller dubbla omsättningen och lönsamheten? Auktoriserade revisorn Charlotte Ahlberg, som driver konsultföretaget Ekonomisk coaching hjälper företagare att nå sina mål.

– Ekonomisk planering inför årsskiftet är viktigt, men det gäller att komma ihåg att det är en färskvara. Många företagare har en idé om vad de vill med företaget och sitt företagande, men allt som oftast händer ingenting och de fortsätter i samma hjulspår med samma vaga drömmar, säger Charlotte Ahlberg.

Vilka funderingar går företagare och bär på?

– Vissa vill att bolaget ska växa och dubbla omsättningen och lönsamheten, andra planerar att trappa ned vid 55 och flytta utomlands. Och åter andra vill lämna ekorrhjulet och hitta på något helt annat – som att jobba ideellt åt Läkare utan gränser till exempel.

Vad krävs för att nå sin dröm?

– För det första behövs en plan som skrivs ned svart på vitt och som visar hur målet ska nås. Den bör innehålla tre punkter: målet är den första punkten, som kan vara att till exempel pensionera sig i södra Italien vid 55 års ålder.

– Punkt två handlar om att analysera nuläget. Punkt tre ska vara en tydlig plan som stakar ut vägen till målet. Här är det viktigt att ha koll på företagets och ägarens ekonomi, till exempel hur löneuttag, utdelningar och pensionsavsättningar påverkar möjligheten att nå det övergripande målet.

Det låter enkelt, vad är haken?

– En viktig faktor som sätter käppar i hjulet är vår egen dator, alltså hjärnan. För att orka med vardagen kör vi den på autopilot som gör att vi fattar likadana beslut som vi alltid har gjort. Det i sin tur leder till att vi medvetet eller omedvetet skapar vardagliga vanor som att ”jag deklarerar alltid i tid” eller ”jag deklarerar alltid i sista minuten”. Boven i dramat är autopiloten och nyckeln för att nå målet är att koppla ur den.