Ett bolag som låg i tvist med hyresvärden om uppsägning kunde inte få avdrag för ingående moms eftersom det inte fanns fakturor på de hyresavgifter som hade betalats.

Att man behöver en faktura som styrker momspliktig omsättning för att få dra av moms är grundläggande. Men efter att restaurangen KB (Konstnärsbaren) på Smålandsgatan i Stockholm legat i uppsägningstvist med sin hyresvärd, och under tiden fortsatt att betala hyra trots att företaget inte fick några fakturor, så argumenterade bolaget ändå för att få avdrag.

KB hävdade att hyreskontraktet (som angav att hyresvärden var momspliktig och att hyresgästen skulle betala moms) och de månatliga hyresinbetalningarna (som i betalningsinstruktionen angav att totalbeloppet avsåg bashyra, indextillägg och moms) utgjorde tillräckligt underlag trots att det inte förelåg några fakturor.

Eftersom det var ostridigt att det förelåg en momspliktig omsättning mellan KB och hyresvärden, ansåg KB att det var orimligt att Skatteverket kunde kräva in utgående mervärdesskatt från hyresvärden utan att samtidigt medge bolaget avdrag for motsvarande belopp. Den grundläggande principen att mervärdesskatten ska vara neutral beträffande skattebördan för företag som bedriver mervärdesskattepliktig verksamhet skulle därmed gå förlorad. Bolaget hänvisade även till EU-rätten och påstod att EU-domstolen hade tolkat mervärdesskattedirektivets regler om avdragsrätt generöst för att kunna upprätthålla neutralitetsprincipen.

Skatteverket ansåg inte att handlingarna som åberopats räckte och inte heller att EU-rätten gav utrymme för en generös tolkning av avdragsrätten. Tvärtom vidhöll verket att fakturan är det grundläggande dokumentet i mervärdesskattesammanhang för att styrka rätten till avdrag, och som i sig säkerställer neutralitetsprincipen. Det enda som visats i målet var att bolaget betalt visst belopp till hyresvärden under perioden för tvisten, inte om någon del av beloppet avsåg moms.

Domstolarna gick på Skatteverkets linje. Bolagets ingivna handlingar var inte tillräckliga för att uppfylla de krav som ställs på en faktura. Beträffande neutralitetsprincipen och EU-rätten ansåg domstolarna att en faktura är en grundläggande förutsättning för att få göra avdrag för moms. Sammantaget ansåg domstolarna att det inte fanns någon rätt för bolaget att dra av ingående moms.

Kammarrätten i Stockholm, 19 oktober 2015, 4262–4263-15.

Lisa Bergman