Klimatfrågan stod högt på dagordningen vid världsekonomiskt forum i Davos i slutet av januari. Så naturligtvis blev det liv i luckan på alla sociala medier när det rapporterades att runt 1700 privata flygplan skulle frakta världens dignitärer till de schweiziska alperna. För att bland annat diskutera hur man ska få resten av världen att leva miljövänligt och åka kollektivt, gärna tåg. Det blev fel fokus från början.

Kommunikatörerna på SCA, som jobbat hårt med företagets hållbarhetsprofil, tyckte nog inte heller att det var så roligt när avgående ordförande och skogsbaron Sverker Martin-Löf använt företagets privatjet åt familjeutflykter och jaktresor. Det blev fel fokus på slutet.

Avståndet mellan ord och handling, alltså. Att göra anspråk på att leva miljövänligt, socialt ansvarstagande eller på annat sätt moraliskt hedervärt är en god ambition. Så länge som man lever upp till den. Risken med att skylta med moraliska anspråk är att det skramlar så högt när tunnorna är tomma. Att ha en CSR-policy är i dagsläget legio bland börsföretagen. Det är bra. Ännu bättre vore det om de kunde leva upp till den.

För femton år sedan var CSR inte standard i vare sig årsredovisningar eller styrelserum. Då kom managementkonsulten Pernilla Bard på att hon skulle sammanlänka företag som vill göra världsförbättrande insatser och organisationer med andra aktörer i världen som vill göra jobbet. Man kan säga att hon ville hjälpa företag att korta avståndet mellan ord och handling. I dag driver hon företaget Social Initiative med en gammal kursare och du kan läsa mer om hennes idéer längre fram i tidningen.

Lisa Bergman

Chefredaktör