Nu lättas reglerna för när investeringssparkonton måste avslutas och gå över till vanlig beskattning.

2012 infördes ett schablonbeskattat sparande benämnt investeringssparkonto, ISK, för att uppmuntra sparande med bättre avkastning. Det innebär att den totala behållningen på ett investeringssparkonto bara beskattas med runt 0,5 procent, jämfört med den vanliga skatten på 30 procent av eventuell kapitalvinst.

Utgångspunkten är att bara investeringstillgångar och kontanta medel får förvaras på ett investeringssparkonto. Med investeringstillgångar avses till exempel aktier, optioner och konvertibler som handlas på en reglerad marknad, eller andelar i en värdepappersfond eller specialfond. Om andelarna i stället är kvalificerade andelar eller har getts ut av ett företag där kontoinnehavaren har ett stort inflytande betraktas de inte som investeringstillgångar, utan utgör i stället kontofrämmande tillgångar.

För att man inte ska kunna undgå beskattning genom att utnyttja det nya systemet och flytta tillgångar mellan det schablonbeskattade kontot och det konventionellt beskattade systemet finns det begränsningar för hur och när kontofrämmande tillgångar får förvaras på investeringssparkontot. Om inte dessa regler följs innebär det att investeringssparkontot slutar att vara just det, kontot tappar sin skattelättnadsstämpel och förvandlas till en konventionellt beskattad sparform.

Nu vill regeringen ändra förutsättningarna för när ett investeringssparkonto på det här sättet ska upphöra. Förslaget innebär att ett investeringssparkonto inte ska upphöra bara för att kontofrämmande tillgångar överförs till eller förvaras på kontot. Däremot ska de kontofrämmande tillgångarna på investeringssparkontot inte ingå i den schablonmässigt beräknade intäkten, utan beskattas konventionellt.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 mars 2015 och kan tillämpas på kontofrämmande tillgångar som kommit in på investeringssparkontot efter 28 februari 2015.

Finansdepartementet, 2014/15:17 Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör.

Lisa Bergman