Moderbolag har inte rätt till avdrag för ingående moms på konsulttjänster som hänger ihop med en försäljning av aktier i ett dotterbolag. Under vissa förutsättningar kan försäljningen emellertid betraktas som en verksamhet snarare än en fristående aktieöverlåtelse – och då innebär det att man har rätt att göra avdrag för momsen.

I höstas uttalade Högsta förvaltningsdomstolen att det krävs att aktierna överlåts tillsammans med andra tillgångar som sammantaget bildar en ekonomisk enhet som kan drivas vidare för att överlåtelsen ska kunna klassas som en verksamhetsöverlåtelse. I ett aktuellt fall i Kammarrätten har ett nytt fall prövats där frågan var om överlåtelsen kunde betraktas som verksamhetsöverlåtelse. Det rörde sig om en omstrukturering inom Sveaskog där aktierna i flera dotterbolag såldes tillsammans med personal i ledningsfunktion plus vissa immateriella rättigheter.

Enligt Kammarrätten uppfyllde transaktionerna kraven för att bedömas som verksamhetsöverlåtelse och avdrag för ingående moms på konsulttjänsterna skulle därför medges.

Kammarrätten i Stockholm, 11 december 2014, 40–42/11.

Lisa Bergman