Det kan hända på kafferasten, bokklubben eller seminariet. Plötsligt tänder det till och alla vill säga sin mening, dela med sig av sin erfarenhet eller åsikt. Samtalet blir intensivt och dynamiskt, går inte att hejda. Och så kontrasten. Alla de där samtalen som aldrig lyfter. Lunchen med bästa vännen som inte kommer längre än till lägesredovisningen av jobb, familj, hälsa. Eller workshopen som bara blir en pliktskyldig redovisning av frågor och svar. Finmiddagen där samtalet blir platt och ointressant.

Jag tror ni känner igen er. Vi törstar efter det goda samtalet som ger energi och inspiration – men få vet hur man ska få till det. Jag har ett knep att dela med mig av. En av mina största och roligaste utmaningar förra året var att stå värd för en samtalssalong som samlade 120 människor.

En samtalssalong är ett enkelt, effektfullt och energigivande sätt att avsluta en konferens, teambuilding eller workshop. Funkar också vid middag eller mingel. Det handlar om att ge deltagarna verktyg att samtala på ett nytt sätt, om andra saker än de annars skulle ha gjort. Att gå direkt på de stora frågorna i livet eller jobbet utan kallprat. Det blir lättare att möta varandra på ett öppet, ärligt och fördomsfritt sätt.

Fem enkla grepp räcker. Ett: en värd som på förhand valt ett konkret ämne, som formulerat spännande frågor och samtalsövningar som deltagarna ska följa. Två: samtalet och mötet är målet, inget annat. Tre: alla är aktiva i samtalet. Fyra: Mobilen är bannlyst – samtalet pågår bara en halvtimme. Fem: Försök att para ihop samtalspartner med olika bakgrund.

Jag debuterade som salongsledare en vardag klockan fem. De 120 deltagarna hade arbetat en hel dag och energinivån var noll när jag äntrade jag scenen för att tända gnistan hos alla för att de, i sin tur, skulle ge sitt bästa i ett samtal med en främmande person. Det var som att göra ett fallskärmshopp – ett kliv rakt ut i det okända. Det lyckades. Stämningen i lokalen förvandlades snabbt till en uteservering i Paris. Överallt satt människor i djupa samtal bara avbrutna av skratt. De ville inte gå hem.

Det här lärde mig hur starkt människor önskar sig att ha ett djupt samtal med en annan människa. När de sista gick mot dörren hade de röda kinder, klara ögon och stora leenden. Så, om ni tröttnar på workshops, föreläsningar och coachning, kasta er ut i ett samtal i stället!

Tips: (Vill du hålla din egen salong? Kolla www.samtalesaloner.dk)

Louise Scheele Elling

Kommunikationsexpert, föredragshållare och karriärkonsult. Bakgrund som konstutbildad skröneberättare med danska rötter som flyttat till Skåne och anammat midsommar, kanelbullar och julrim. Författare till boken ”Flirt med livet”.