1 Var väldigt försiktig med vem du visar din idé för. En ingiven patentansökan ger dig ett provisoriskt skydd tills den är avgjord. Om din idé blir offentliggjord innan ansökan kommit in kan det utgöra ett hinder. Säg aldrig något om din uppfinning till potentiella tillverkare eller liknande utan att upprätta sekretessavtal och visa inte upp den på mässor. Sekretessen är jätteviktig!

2 Gör gedigen research inom ditt teknikområde. Att lämna in en patentansökan på något som redan finns är att slänga tid och pengar i sjön. Du kan beställa nyhetsundersökningar genom PRV Interpat eller söka på till exempel Espacenet och Google patent.

3 Patentkraven är den text som anger skyddsomfånget för ditt patent och det som bedöms av PRV. Formuleringarna är avgörande. Skyddsomfånget blir mindre ju fler detaljer som ingår då det underlättar för andra att göra en avvikande lösning utan patentintrång. Samtidigt ökar möjligheterna till att få ett patent. Ett vitt omfattande patentkrav ger bredare skydd men är lättare att avvisa, eftersom sannolikheten att det finns hinder är större.

4 Regelverket och patentpraxisen är oerhört komplicerade att hantera. Utan kunskap kan det liknas vid att gå upp i rätten utan advokat. Är du inte mycket förtrogen med systemet – anlita ett professionellt patentombud för utformningen av patentansökan.

Herman Phalén, processägare på Patent & registreringsverket