Sandra ägnar en helg åt att fara runt till sina kollegor för att övertala dem att rösta nej till sin bonus, rösta ja till att hon ska få behålla jobbet vid omröstningen på arbetsplatsen på måndag morgon. När kollega efter kollega förklarar att de gärna vill stötta henne men att de verkligen behöver pengarna, är det så att hjärtat vill brista. Bröderna Dardennes film ”Två dagar, en natt” handlar om hur viktigt det är att ha en meningsfull sysselsättning. Inte bara för att det ger ekonomiskt levebröd utan för att det skänker värdighet och identitet.

Vem är du utan ditt arbete? Varje dag kommer en strid ström av förhoppningsfulla personer till Sverige på flykt från krig, fattigdom och förtryck. De har olika utbildningar på skiftande nivå, de har större eller mindre yrkeserfarenhet. Vissa började arbeta som barn med okvalificerade yrken, andra har arbetat som hjärnkirurg vid framstående universitetssjukhus i flera år. Hur snabbt de kommer i arbete kommer att ha avgörande betydelse för om de integreras i det svenska samhället eller hamnar i utanförskap. Och för individen handlar det om människovärde.

I reportaget om integrationsföretaget Macken i Växjö berättar vd Fredrik Bergman om vilken skillnad det gör för människors självkänsla när de får en meningsfull sysselsättning. Hans företagsidé, som gav en nominering till Årets entreprenör 2010, bygger på att gifta ihop hållbarhet med integration och stötta nyanlända invandrare att starta eget.

Full disclosure brukar det för övrigt heta när man vill röja en pikant detalj på egen hand snarare än att avslöjas av någon annan; Fredrik Bergman bär samma namn som min alldeles äkta hälft. Men jag har ingen personlig relation med intervjuobjektet. Trevlig läsning!

Lisa Bergman

Chefredaktör