Domstolen gav inte undantag till en affärskedja med inriktning på företag.

Ett företag inriktat på att sälja kontorsartiklar till andra företag önskade undantag från kravet på kassaregister i sina 21 butiker. Företaget hävdade bland annat att den kontanta försäljningen till privatpersoner var mycket ringa och att kostnaden för att installera kassaregister i alla butiker skulle vara orimligt hög i relation till kontantförsäljningen.

Reglerna säger att skyldigheten att använda kassaregister inte gäller för den som bara i obetydlig omfattning säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort. Gränsen för ”obetydlig omfattning” skulle enligt förarbetena gå vid en procent av omsättningen och gälla kontant försäljning som sker i undantagsfall. Skatteverket kan också i enskilda fall besluta om undantag från skyldigheter som gäller kassaregister om behovet av tillförlitligt underlag för skattekontroll kan tillgodoses på annat sätt eller om en viss skyldighet är oskälig. Självständiga näringsverksamheter inom ett och samma bolag kan bedömas var för sig.

I det aktuella fallet hade företaget gjort gällande att kontantförsäljningen var under 0,1 procent av omsättningen. Skatteverket menade å sin sida att det inte framgick av underlaget om kontokortsförsäljning var medräknat.

Kammarrätten tyckte inte att utredningen i målet gav stöd för att bolagets försäljning mot kontat betalning eller mot betalning med kontokort var så obetydlig att skyldighet att använda kassaregister inte skulle gälla av det skälet. Inte heller kunde företaget få undantag med hänsyn till sitt rapporteringssystem eftersom tillförlitligheten av underlagen för skattekontroll inte var tillräcklig för att medge undantag. Så återstod om undantag kunde medges på grund av att skyldigheten att använda kassaregister var oskälig.

Det här utvecklas inte närmare i förarbetena, mer än att den som bedriver verksamhet på olika platser under olika förhållanden kan få undantag på de ställen där förhållandena inte medger användning av kassaregister. Enligt domstolen framgick inte av bolagets lämnade underlag på vilket sätt vissa butiker skulle drivas under förhållanden som inte medgav kassaregister.

Sammanfattningsvis saknades förutsättningar för att ge företaget undantag såväl för verksamheten i sin helhet som för någon av de butiker där verksamhet bedrivs.

Kammarrätten i Jönköping, 26 november 2014, 3481-13.

Lisa Bergman

Anders Carls