Kravet på vistelse i ett enda land för att slippa betala skatt i Sverige påverkas inte av fallet där en pilot kunde omfattas av ettårsregeln.

Ettårsregeln behandlar förutsättningarna för att man ska betala skatt i Sverige om man arbetar utomlands. Den innebär i korthet att inkomster kan undantas från beskattning om vistelsen i utlandet varar minst ett år i samma land, oavsett om inkomsten beskattas i utlandet eller inte.

Förra året beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att en pilot bosatt i Dubai kunde omfattas av ettårsregeln och därmed slippa skatt i Sverige på inkomsten trots att han – bland annat på grund av säkerhetskrav – tillbringade 120 dagar om året utanför Dubai. Med anledning av domen har Skatteverket tagit ställning till dels vad som avses med ”vistelsen utomlands”, dels om kravet på vistelse i ett enda land utanför Sverige måste uppfyllas för att ettårsregeln ska vara tillämplig.

Skatteverket bedömer att ”vistelsen utomlands” betyder det land där personen har sin bostad och tillbringar sin dygnsvila. Om en person har sin dygnsvila utanför det land där han har sin bostad och vanligtvis tillbringar sin dygnsvila utgör det ett ”avbrott” som kan hindra tillämpningen av ettårsregeln. Verket anser vidare att pilotfallet hade så speciella förutsättningar att ettårsregelns krav på vistelse i ett enda land fortfarande gäller i normalfallet.

Skatteverket, 17 december 2014, 131.520139 – 14/111 (Högsta förvaltningsdomstolen 2014 ref. 9 II; 24 februari 2014, 7077-13).

Lisa Bergman