Tomas Grunditz, auktoriserad skatterådgivare vid KPMG i Jönköping kommer med viktiga råd.

Vilket är ditt främsta råd till fåmansföretagare inför årets deklaration?

– Har man ett lönsamt bolag med löner i bolaget så kan man nu plocka ut väldigt mycket till 20 procents skatt. Inom ett begränsat skikt kan dubbelt så mycket utdelning jämfört med tidigare plockas ut till lägre skatt.

Vad ska man tänka särskilt på?

– En ny begränsning från 2014 är att detta gäller enbart dem med mer än fyra procent av aktieinnehavet i företaget. Det innebär att det är individen själv som måste ha fyra procent eller mer, ingen närståenderegel gäller här. Något att tänka på alltså om man är många delägare, eftersom den som har mindre än fyra procent får betydligt högre skatt på sin utdelning. Det finns dessutom en hake med detta.

Hur då?

Delägaren eller en närstående måste nå det individuella lönekravet, som är att ta ut en lön till ett visst tröskelvärde. Det är inte helt enkelt att räkna på tröskelvärdena själv. Att prata med sin rådgivare kan vara värt mycket, eftersom det finns många skattekronor att förlora om man hamnar lite fel.

Har du några särskilda tips inför året?

– Ett konkret tips för 2015 är att i ett ägarstyrt fåmansföretag förändra en skattepliktig bilförmån till en kontant lön. Förmånsvärdet betalas sen med beskattad lön. Det blir kostnadsneutralt men ökar det lönebaserade utrymmet och gör att mer pengar kan tas ut till 20 procents skatt.

Åsa Ohlsson