Glöm inte att göra öppet yrkande i deklarationen om du tycker att rättsläget är oklart.

Skattetillägg är en avgift som tas ut om man inte lämnar tillräckliga uppgifter i deklarationen för att Skatteverket ska kunna fatta ett riktigt beslut.

När det gäller försäljning av aktier i dotterbolag kan det vara svårt att avgöra om man får göra avdrag för momsen på kostnaderna eller inte. Moms på konsulttjänster som köpts in med direkt och omedelbar koppling till en aktieförsäljning kan normalt inte dras av om aktieförsäljningen var momsfri. Det kan till exempel röra sig om avtalsskrivning och hantering av försäljningsprocessen.

I det aktuella fallet hade bolaget gjort avdrag med knappt 370.000 kronor för tjänster med koppling till en aktieöverlåtelse i skattedeklarationen. Bolaget hade inte lämnat någon upplysning om vad avdraget gällde. Skatteverket nekade bolaget avdrag för ingående moms på tjänsterna och tog även ut ett skattetillägg om 20 procent på beloppet.

Förvaltningsrätten ansåg att avdraget var felaktigt men att bolaget skulle slippa skattetillägg på grund av att reglerna var svåra att tolka. Det resonemanget höll inte i kammarrätten. Visserligen instämde domstolen i att reglerna är komplicerade, men den sa också att bolaget i samband med deklarationen var fullt medveten om just detta – och hade dessutom gjort det till en del av sin argumentation gentemot Skatteverket. Därför borde bolaget ha upplyst särskilt om tveksamheterna kring momsavdraget i form av ett öppet yrkande i sin deklaration. Att bolaget inte gjort det innebar enligt domstolen att felet inte var ursäktligt och att skattetillägg skulle utgå.

Kammarrätten i Sundsvall, 5 februari 2015, 3203-13.

Lisa Bergman