För personer födda före 1990 förknippas postorder i regel med glansiga träningsoveraller, gardiner med volang och andra ohippa saker. För den yngre generationen är det i stället högsta modet. Alla med någon form av trendkänsla och estetisk trovärdighet shoppar kläder på postorderfirmor som Zalando, LaRedoute eller Bubbleroom. Visst klingar namnen mer 2000-tal än klassikern Ellos, men i grund och botten är det samma sak, fast det sker digital i stället för i print.

Enda väsentliga skillnaden på postorderboomen är kanske att det numera går så förföriskt enkelt att köpa vad som helst på nätet och hämta ut det på postfilialen i mataffären ett par dagar senare.

Många företagare som bedriver någon form av försäljning överväger numera att starta virtuell butik. Antingen som steg två som komplement till försäljningen i den reella butiken eller som steg ett – att helt enkelt starta försäljningen på nätet vilket innebär att man slipper kostnader för lokaler med mera från början. Webbutiken Sir James startade direkt på nätet när grundarna identifierat en ännu oexploaterad nisch; accessoarer för män. Läs mer om detta i temat om e-handel.

Längre fram i tidningen kan du stifta bekantskap med en person som satsat på en helt annan framtidsbransch. Mårten Hellberg vill kunna använda naturliga metoder för att göra olika material mer hållbara; tåliga, vattenavvisande, röttåliga och så vidare. Så ska exportindustrin kunna sälja exempelvis svensk skog utan att blanda in miljöfarliga kemikalier i processen.

Dessutom blir det en artikel om fastighetsförsäljning och paketering av fastigheter – nyckeln till en skattemässigt lyckosam affär. Trevlig läsning!

Lisa Bergman

Chefredaktör