Eftersom skolfotoföretaget inte angett momssatsen på inbetalningskorten fick det tillbaka moms utan att behöva betala tillbaka till kund.

Ett skolfotoföretag som sålt skolkataloger hade satt priset 85 kronor på ett inbetalningskort, utan att ange momssats. När företaget upptäckte att det hade redovisat och betalat en momssats på 25 procent, i stället för gällande 6 procent, ansökte det om att få tillbaka pengarna från Skatteverket. Skatteverket ville inte betala tillbaka momsen om inte företaget i sin tur betalade tillbaka mellanskillnaden till kunderna med hjälp av en så kallad kreditnota.

Skatteverket hänvisade till kravet att en säljare som vill sätta ned den utgående momsen på en tidigare försäljning måste utfärda en kreditnota med en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan. För att undgå kravet på kreditnota fordras särskilda skäl och i förarbetena nämns tre fall; när köparen är okänd för säljaren, när köparen avlidit eller när företaget har upplösts på grund av konkurs eller likvidation. Eftersom inget av detta var aktuellt här, ansåg Skatteverket att kreditnota krävdes för att betala tillbaka på momsen.

Företaget å sin sida sa att priset på 85 kronor var konkurrensmässigt och att priset gällde gentemot kund oavsett vad momssatsen var.

Förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje men kammarrätten gjorde en annan bedömning. Kammarrätten tog i stället fasta på att inbetalningskortet som skickades till kunderna inte hade angett någon momssats. Eftersom kunderna var privatpersoner köpte domstolen företagets förklaring om prissättningen. Det fanns därför inte stöd för att beloppet betecknats som moms på fel sätt, vilket i sin tur innebar att redovisningen av mervärdesskatten inte kunde kopplas till belopp som felaktigt betecknats som moms. Därför var det ostridigt att bolaget felaktigt redovisat och betalat 20 procent av erhållna inbetalningar som utgående mervärdeskatt i stället för den korrekta procentsatsen 5,66. Bolaget skulle få tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket utan skyldighet att betala tillbaka pengar till kunderna.

Skatteverket, 10 februari 2015, 131.80603-15/111 och 16 mars 2015, 131.160469-15/111.

Lisa Bergman, Anders Carls