Rättsläget är osäkert. Är du tryckerikund bör du söka anstånd hos Skatteverket.

Förra året beslutade Högsta förvaltningsdomstolen, HFD (26 februari 2014, mål 3291-13 och 3499-13) att Skatteverket retroaktivt kunde vägra tryckerikunder avdrag för ingående moms. Bakgrunden var en EU-dom som angav att momsen på tryckeriernas försäljning skulle vara 6 procent, inte 25 procent, vilket innebar att Skatteverket skulle betala tillbaka moms till tryckerier i ett stort antal fall.

Efter att utbetalningarna gjorts till tryckerierna har Skatteverket krävt tryckeriernas kunder på motsvarande belopp. Enligt HFD var det möjligt att göra följdändring och beskatta kunderna eftersom man kunde utgå ifrån att tryckerierna i sin tur skulle betala tillbaka momsen till kunderna.

Nu har två tingsrätter prövat om kunderna har rätt att få tillbaka pengar för felaktigt betald moms – och landat i helt olika slutsatser. Tingsrätten i Nyköping underkände kundens krav på ersättning med förklaringen att det inte skett någon förmögenhetsförskjutning till nackdel för kunden. Tingsrätten i Göteborg ansåg i stället att moms inte ska utgöra vare sig intäkt eller kostnad för parterna. Om obalansen inte justeras uppkommer en vinst för tryckeriet och en förlust för kunden. Tryckeriet har bara varit en mellanhand för staten (Skatteverket) och har på det viset ingen egen rätt till pengarna. Pengarna skulle därför betalas tillbaka till kunden.

I avvaktan på att det rättsliga läget ska klarna har Skatteverket bestämt att tryckerikunderna kan få anstånd med både momskravet och räntan. Då gäller det emellertid att söka anstånd.

Nyköpings tingsrätt, 3 mars 2015, T3118-12. Göteborgs tingsrätt, 20 mars 2015, T 11726-14. Skatteverket ställningstagande 20 mars 2015, dnr 131.166415-15/111.

Lisa Bergman